Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1311370_0001.png
1311370_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:10. december 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af8. november

2013følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens endeli-

gesvar på spørgsmål nr.44(SOU Alm. del

).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL)

Sagsnr.2013-8052

Spørgsmål nr. 44:

”Kan ministeren bekræfte, at det udgør en markant svækkelse af beboere ialmeneboligers retssikkerhed (herunder deres rettigheder efter lejeloven),hvis de afderes kommune får at vide, at deres bolig er et botilbud efter ser-vicelovens § 107,og at de således kan blive flyttet, hvis formålet med indsat-sen er opfyldt?”

Svar:

Serviceloven og Almenboligloven understøtter, at kommunerne tilvejebringeren række forskellige boligformer - længerevarende eller midlertidige - somkan anvendes til at tilgodese de forskellige behov, som nogle personermed fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har.Det fremgår af servicelovens § 111, stk. 1, at boformer efter servicelovenikke er omfattet af lejelovgivningen. Det indebærer, at boformer efter ser-vicelovens § 107 ikke er omfattet af lejelovgivningen, herunder de rettighe-der og pligter lejere har efter lejelovgivningen.Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har til brug for besvarelsen oplystfølgende:”Boformer kan ikke både være omfattet af servicelovens § 107 og almenbo-ligloven. Hvis en borger efter at være visiteret til en almen ældrebolig flytterind i en sådan bolig, skal borgeren have en lejekontrakt. Der bliver hermedtale om et lejeforhold omfattet af den almene lejelov, hvilket indebærer, atlejeren kan blive boende, så længe lejeren ønsker det, medmindre der på ettidspunkt opstår grundlag for en opsigelse/ophævelse. Det bemærkes her, at
2
det ikke er opsigelsesgrund, at kommunen mener, at den pågældende ikkelængere har behov for at bo i en ældrebolig.Det tilføjes, at kommunen ikke kan indrette botilbud efter servicelovens §107 i almene boliger. For så vidt angår alment boligboligbyggeri ejet af enboligorganisation kan kommunen og den pågældende boligorganisationimidlertid aftale, at en del af boligerne f.eks. nedlægges og indrettes til loka-ler til brug for sociale tilbud efter serviceloven, herunder botilbud efter § 107.I så fald skal de pågældende boliger udskilles i en særskilt afdeling, og boli-gerne ophører med at være almene boliger, og eventuel støtte bortfalder.”Hvis en borger er visteret til en almen ældrebolig og flyttet ind i den, vil dersåledes ikke inden for reglerne kunne opstå en situation, hvor borgeren ef-terfølgende får at vide, at der er tale om en boform efter servicelovens §107.
Annette Vilhelmsen
/ Dorte Bech Vizard