Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1301567_0001.png
1301567_0002.png
1301567_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato:19. november 2013
E-mail [email protected]
Sagsnr.2013 - 8004

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af7. november

2013følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens endeli-

gesvar på spørgsmål nr. 40(SOU Alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sørensen (EL).

Spørgsmål nr. 40:

Ministeren bedes give en redegørelse for forløbet omkring ministerens bevil-ling til Huset Zornigs kampagne ”Stemmer på kanten”, herunder redegørefor hvilke regler, der er blevet overtrådt i forbindelse med ansøgningsrundenog de givne bevillinger.

Svar:

I midten af august besluttede jeg at afsætte midler til en ansøgningspulje tilinitiativer, som medvirker til at fremme socialt udsatte borgeres valgdeltagel-se i forbindelse med det forestående kommunal- og regionsvalg. Ansøg-ningspuljens tema var inspireret af Lisbeth Zornig Andersens kampagneStemmer på kanten. Ministeriet havde i forbindelse med lancering af ansøg-ningspuljen kontakt med kampagnen om eventuel offentliggørelse blandtandet gennem kampagnens nyhedsbrev.Den 26. august 2013 blev det offentliggjorti en pressemeddelelse fra mini-steriet, at jeg havde afsat puljen til fremme af udsattes valgdeltagelse, somfra da af kunne søges af organisationer, kommuner og andre til aktiviteterindenfor puljens tema.Da jeg den 29. august 2013 bliver spurgt af en journalist, om jeg har afsatmidler til kampagnen Stemmer på kanten, svarer jeg bekræftende, hvilketberor på en misforståelse, hvor jeg blander puljen og kampagnen sammen-på en sådan måde, at jeg tror, at der var afsat 1 mio. kr. til Stemmer på kan-ten. Jeg bekræfter kort tid efter dette over for Lisbeth Zornig Andersen. Min
2
tilkendegivelse er en klar fejl fra min side, hvilket jeg også efterfølgende harbeklaget.Ministeriet følger bestemte retningslinjer i forbindelse med udmøntning afpuljemidler. Disse retningslinjer følger bl.a. af Moderniseringsstyrelsens vej-ledninger på området. Retningslinjerne indebærer blandt andet, at ansøg-ningspuljerne tilrettelægges i overensstemmelse med en række forvalt-ningsmæssige principper, herunder at en ansøgningspulje udmeldes i godtid før ansøgningsfristen, at alle potentielle ansøgere har lige adgang til in-formation om puljen, og at fordelingen af puljemidlerne beror på en admini-strativ proces, hvor ansøgninger bliver vurderet ud fra de kriterier, som gene-relt gør sig gældende på puljeområdet, som fx om det enkelte projekt vurde-res at ligge indenfor formålet med puljen, om der er sammenhæng mellemmål, aktiviteter og ressourcer mv., samt de kriterier, som gælder specifikt forden pågældende pulje.Min tilkendegivelse om støtte til kampagnen Stemmerpå kanten foregriber processen og er således ikke i overensstemmelse medministeriets procedure ved udmøntning af ansøgningspuljer.I dagene efter den 29. august 2013 er ministeriet i kontakt med Stemmer påkanten. Stemmer på kanten bliver i den forbindelse oplyst om, at de for atkomme i betragtning til støtteskal søge om midler fra ansøgningspuljen ogvejledt i ansøgningsprocedure mv.Min tilkendegivelse overfor Lisbeth Zornig Andersen og den generelle inte-resse fra andre organisationers side i at gøre en ekstra indsats for at fremmesocialt udsatte borgeres valgdeltagelse var medvirkende til, at jeg den 5.september 2013 hævede det beløb, som organisationerne kunne få del i, fra1 mio. kr. til 2 mio. kr. Den samlede puljesum blev på dette tidspunkt meldtud på ministeriets puljeportal, som alle, der vil ansøge om midler fra ministe-riets puljer, skal benytte for at komme i betragtning til tilskud. Relevante an-søgere vil derfor på dette tidspunkt kende til den samlede sum i puljen.Ministeriet modtog den 14. september 2013en ansøgning fra Huset Zornigom støtte til kampagnen. Da fristen for ansøgninger udløb den 16. septem-ber 2013 havde ministeriet modtaget i alt 36 ansøgninger til en samlet sumaf 4,0 mio. kr.Ansøgningen fra Huset Zornig til kampagnen Stemmer på kanten blev heref-ter, i lighed med de 35 øvrige ansøgninger om støtte fra puljen, vurderet udfra de kriterier, som gælder for puljen. I vurderingen lagde ministeret vægtpå at sikre en fornuftig geografisk fordeling af midlerne i forhold til målgrup-pen, at projekterne indeholdt lokale aktiviteter med inddragelse af lokalepolitikere, og at dele af støtten gik til at gøre selve valghandlingen mere til-gængelig for socialt udsatte borgere.
3
Den 19. september 2013 traf jeg beslutning om at tildele i alt 17 projekter,herunder kampagnen Stemmer på kanten, støtte fra puljen. Det blev sammedag meddelt organisationerne, der havde ansøgt om støtte. Ministeriet ud-sendte en pressemeddelelse om udmøntningen den 23. september 2013.Jeg medgiver, at processen omkring tilskuddet til Stemmer på kanten ikkehar været køn. Min tilkendegivelse overfor Lisbeth Zornig Andersen om støt-te til Stemmer på kanten beroede på en misforståelse. Det er min vurdering,at den efterfølgende proces har muliggjort en rimelig behandling af såvelHuset Zornig som de øvrige ansøgere,som søgte om støtte fra puljen.Jeg medgiver ligeledes, at det ikke er hensigtsmæssigt at hæve beløbet i enpulje efter denne er udmeldt, men omvendt fandt jeg det nødvendigt at sikre,at der var tilstrækkeligt med midler til støtte for socialt udsatte borgeresvalgdeltagelse, herunder ”Stemmer på kanten”, som jeg synes er et godtprojekt, der har stor betydning for at styrke det demokratiske engagement idet danske lokaldemokrati. Som nævnt blev der ansøgt om samlet 4,0mio.kr.
Annette Vilhelmsen
/ Henrik Thorning