Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1367977_0001.png
1367977_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:12. maj 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: Cap

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af8. april

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr. 321(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

Sagsnr.2014 - 3131

Spørgsmål nr. 321:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Trillingemor smidt på porten: Fik totimer til at pakke alt og sige farvel til børnene” (BT den 3. april 2014) og re-degøre for, om ministeren finder det rimeligt, at man skiller tre søskendead?”

Svar:

Jeg ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, der, ud fra det oplyste ipressen, er under behandling i Ankestyrelsen.Jeg kan dog generelt oplyse, at serviceloven fastsætter, at afgørelser omanbringelse uden for hjemmet uden samtykke kun kan træffes, når der eråbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lideralvorlig skade på grund af utilstrækkelig omsorg for eller behandling af bar-net eller den unge.Afgørelser om anbringelse uden samtykke træffes af børn og unge-udvalget.Børn og unge-udvalgets afgørelser kan indbringes for Ankestyrelsen inden 4uger efter, at klageren har fået meddelelse om afgørelsen. Det er Ankesty-relsen, der har kompetencen til at træffe endelig, administrativ afgørelse isager om anbringelse uden for hjemmet uden samtykke.Såfremt Ankestyrelsen fastholder børn og unge-udvalgets afgørelse omanbringelse, kan forældremyndighedens indehaver desuden indbringe sa-gen for byretten, når der rettes henvendelse til Ankestyrelsen inden 4 uger
2
efter, at klageren har fået meddelelse om afgørelsen. Byrettens dom kandesuden ankes til landsretten inden 4 uger fra dommens afsigelse.Jeg kan desuden oplyse, at forældremyndighedens indehaver har ret til gra-tis advokatbistand under behandlingen af sag om anbringelse uden samtyk-ke.Endelig kan jeg oplyse, at hvis forældrene mener, at forholdene har ændretsig væsentlig siden afgørelsen om anbringelse, kan de anmode om, at bar-net hjemgives. Hvis kommunalbestyrelsen ikke kan imødekomme anmod-ningen om hjemgivelse, skal sagen forelægges børn og unge-udvalgetJeg kan i øvrigt henvise til mit svar på SOU alm. del. spørgsmål 329.
Manu Sareen
/ Dan Holmgreen