Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1365013_0001.png
1365013_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:5. maj 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: jvi

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af7. april

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.318(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)

Sagsnr.2014 - 3117

Spørgsmål nr. 318:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra en række medarbejdere iAssens Kommunes ydelsesafdeling, vedrørende overdragelsen af yderligere9 ydelsesområder til Udbetaling Danmark, jf. SOU alm. del - bilag 179.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).”

Svar:

En gruppe medarbejdere i Assens kommune har skrevet et brev til forman-den for Socialudvalget, hvor det fremgår, at medarbejderne er bekymredefor, at administration af sygedagpengeområdet bliver overflyttet til Udbeta-ling Danmark. En overflytning af sygedagpengeområdet kan ifølge medar-bejderne medføre, at borgerne kommer i klemme og ikke får den fornødnehjælp. Det er medarbejdernes oplevelse, at borgerne i dag bliver dårligt be-handlet af Udbetaling Damarks sagsbehandlere og bliver sendt rundt i sy-stemet, fordi medarbejderne i Udbetaling Danmark mangler ekspertise.Det er mit ansvar som minister at føre tilsyn med Udbetaling Danmark. Jegkan i den forbindelse oplyse, at jeg ikke har modtaget oplysninger om, at dergenerelt skulle være problemer med administrationen eller retssikkerheden iUdbetaling Danmark, hvilket også bekræftes af det foreliggende udkast tilevaluering af Udbetaling Danmark.Evalueringen af Udbetaling Danmark gennemføres som en del af Kommu-neøkonomiaftalen for 2014, hvor regeringen og KL blev enige om, at Udbe-taling Danmark skal evalueres. I forlængelse af evalueringen af Udbetaling
2
Danmark foretager Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med KL og relevan-te ministerier den nævnte analyse af, om det eventuelt kan være relevant atløse andre kommunale opgaver i Udbetaling Danmark.I analysen undersøges det, om det kan være hensigtsmæssigt at overflytteområder, der primært har karakter af administrative back office-funktioner,oghvor sagsbehandlingen overvejende sker på baggrund af objektive kriteri-er, fx selve udbetalingen. Indsatsen for at få sygemeldte borgere tilbage påarbejdsmarkedet og andre indsatser, der skal ske med tæt inddragelse afborgeren, vil således under alle omstændigheder fortsat skulle forblive ikommunerne.Som det fremgår af henvendelsen, er en del af analysen foretaget af et eks-ternt konsulentfirma på baggrund af besøg i en række kommuner. Jeg vil iden forbindelse understrege, at der er ikke på forhånd er truffet nogen kon-klusioner om, hvorvidt der skal overflyttes yderligere områder til UdbetalingDanmark.Regeringen har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til udkastet til eva-lueringen af Udbetaling Danmark eller analysen af de nævnte opgaveområ-der.
Manu Sareen
/ Bent Nielsen