Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1361691_0001.png
1361691_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:25. april 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: MET

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af2. april

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr. 314(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU)

Peter Skaarup (DF).

Sagsnr.2014 - 3275

Spørgsmål nr. 314:

”Ministeren bedes oplyse, hvorledes MultifunC-konceptet og MultifunC-institutionerne i Danmark med pædagogik, der skal hjælpe unge ud af krimi-nalitet, adskiller sig fra det norske koncept og institutionernes indretning iNorge.”

Svar:

Jeg har bedt Socialstyrelsen besvare ovenstående spørgsmål. Socialstyrel-sen oplyser følgende:”Der er i Norge fire MultifunC institutioner, mens der i Danmark er to instituti-oner, som er drevet af hhv. Region Midtjylland og Københavns Kommune.I Norge og Danmark arbejder man ud fra de samme manualer i MultifunCarbejdet, og det vil sige, at den pædagogiske indsats skal være den samme ibegge lande. For at sikre ensartet anvendelse af MultifunC principper ogmetoder gives der i Danmark løbende kvalitetssikring fra et nationalt kvali-tetssikringsteam til MultifunC institutionerne. Kvalitetssikringsteamet er iugentlig kontakt med de to institutioner, og kvalitetssikringen gives via vi-deokonferencer, institutionsbesøg, boostere og løbende email/telefoniskkontakt. Det danske kvalitetssikringsteam er i kontinuerlig kontakt med pro-gramudvikler fra Norge, og der afholdes halvårlige nordiske kvalitetssik-ringsmøder med deltagelse fra Norge, Sverige og Danmark.I forhold til de pædagogiske tiltag over for unge i kriminalitet, der fx erudadreagerende eller i et misbrug, er de pædagogiske metoder de samme.
2
Dvs. at der fokuseres på at reducere adfærden igennem et intensivt kogni-tivt/adfærdsterapeutisk, systemisk og motiverende arbejde med den unge oghans/hendes familie.I forhold til norsk og dansk institutionspraksis er der nogle lovmæssige for-skelligheder for, hvad man må i forhold til tilbageholdelse af den unge. Bådede norske og danske MultifunC institutioner er på nuværende tidspunkt åb-ne, men i Norge findes der mulighed for, at en specifik ung i en kortere peri-ode ikke må bevæge sig ud uden følge af en voksen, og der findes mulighedfor at føre den unge i et såkaldt sikringsrum ved udadreagerende/farlig ad-færd – den unge må ikke være i dette rum i lang tid, kun indtil han eller huner rolig igen.I Norge erinstitutionernes fysiske indretning og beliggenhed forskellig. Detsamme gælder for de to danske MultifunC institutioner. Der skal dog værevisse ting til stede på en MultifunC institution, bl.a. et nærområde, hvor derer mulighed for træningsarenaer for den unges skolegang, fritidsaktiviteterog prosociale vennekreds, institutionen skal have et lokale til ART gruppetræning (Aggression Replacement Training), institutionen skal have facilite-ter til familiebehandling, og institutionen skal generelt være indrettet, så denindbyder til normal og prosocial adfærd – dvs. rummene skal fx være hygge-lige/hjemlige, og der skal være god plads.”
Manu Sareen
/ Lise Stidsen Vandahl