Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1359328_0001.png
1359328_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:14. april 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: Cap

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af26. marts

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.298(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

Sagsnr.2014 - 2957

Spørgsmål nr. 298:

”Barnets reform indebærer, at kommunen skal sørge for, at barnets eller denunges forbindelse til andre nærtstående, for eksempel bedsteforældre, hol-des ved lige i det omfang, det er til gavn for barnet eller den unge. Hvornårmener ministeren, at det ikke er til gavn for barnet eller den unge at havekontakt til netværket, og vil ministeren opliste eksempler på dette, samt op-lyse hvem der vurderer dette, og hvilke kriterier man går ud fra?”

Svar:

Som det også fremgår af mit svar på SOU alm. del spørgsmål 267 er ud-gangspunktet for servicelovens regler om samvær, at barnet eller den ungehar ret til samvær og kontakt både med deres forældre og søskende, bed-steforældre mv. under anbringelsen. Udgangspunktet for en afgørelse omsamvær er, at barnet eller den unge som hovedregel har brug for at bevarekontakten til forældrene og den øvrige familie og netværk.Det fremgår videre af svaret på SOU alm. del. spørgsmål 267, at det erkommunalbestyrelsens opgave at sørge for, at barnets eller den unges for-bindelse til forældre og netværk holdes ved lige, under hensyntagen til bar-nets eller den unges bedste og under hensyntagen til beskyttelsen af bar-nets eller den unges sundhed og udvikling samt beskyttelsen af barnet ellerden unge mod overgreb.Det fremgår ligeledes, at det er kommunalbestyrelsen, der træffer afgørelseom omfanget og tilrettelæggelsen af samværet og dermed skal afveje deforskellige hensyn, og herunder også barnets eller den unges samt foræl-
2
drenes ønsker om samvær, ud fra en konkret vurdering af det enkelte barnsbehov. I den konkrete afgørelse skal der ligeledes tages hensyn til, at barneteller den unge ikke skal opleve samvær eller kontakt med en forælder i situ-ationer, hvor selve kontakten vurderes skadelig for barnets trivsel og udvik-ling. Det kan f.eks. være situationer, hvor en forælder tidligere har udsatbarnet eller den unge for vold eller seksuelle overgreb, og hvor samværetderfor vurderes at være til skade for barnet.Det kan supplerende oplyses, at når det er nødvendigt af hensyn til barnetseller den unges sundhed eller udvikling, kan børn og unge-udvalget for enbestemt periode træffe afgørelse om overvåget samvær, eller om at samværog kontakt helt skal afbrydes.For eksemplerpå tilfælde, hvor det er vurderet, at det har været nødvendigtat afbryde samvær og i nogle tilfælde også kontakten til familie og netværk,kan der henvises til Principafgørelse 124-13, som er vedlagt svaret på SOUalm. del spørgsmål 297.
Manu Sareen
/ Lise Stidsen Vandahl