Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1358401_0001.png
1358401_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:11. april 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: lbr

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af13. marts

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr. 279(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF).

Sagsnr.2014 - 2734

Spørgsmål nr. 279:

”Kan ministeren bekræfte, at såfremt en familie vælger at hjemmetræne etbarnefter en metode, der lever op til betingelserne, der fremgår af Servicelo-vens § 32,så har de frit metodevalg, og hvis ikke, vil ministeren så redegørefor de konkretetræningsmetoder, der kan anvendes?”

Svar:

Det fremgår af lov om social service § 32, at kommunalbestyrelsen kan træf-fe afgørelse om, at hjælp til børn, der på grund af betydelig og varigt nedsatfysisk eller psykisk funktionsevne har behov for hjælp eller særlig støtte, kanudføres helt eller delvis af forældrene i hjemmet.Det fremgår desuden af § 32, stk. 6, at hjælp udført i hjemmet skal imøde-komme barnets eller den unges behov, og forældrene skal være i stand til atudføre opgaverne, samt at træning af barnet i hjemmet skal ske efter doku-menterbare træningsmetoder.Af § 2 i bekendtgørelse om hjælp til børn og unge, der på grund af betydeligog varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for hjælp ellersærlig støtte, fremgår det, at træningen kan foregå efter konventionelle me-toder, dvs. metoder der almindeligvis anvendes i de offentlige tilbud, ellerefter alternative metoder, dvs. metoder der traditionelt ikke indgår i de offent-lige tilbud.Der er hverken i lovgivning, bekendtgørelse eller vejledning om hjemmetræ-ning angivet, hvilke konkrete træningsmetoder der kan eller ikke kan anven-
2
des efter servicelovens § 32. Forældrene kan således inden for de angivnerammer som udgangspunkt selv vælge, hvilken metode de ønsker at træneefter.Det fremgår dog af lovgivningen, at forældre, der ønsker at hjemmetrænederes børn, skal ansøge kommunen om godkendelse af træningen. Det ersåledes kommunalbestyrelsen, der i den konkrete sag skal vurdere, om denønskede træningsmetode kan godkendes. Kommunalbestyrelsen skal i sinafgørelse tage afsæt i ovennævnte krav til træningen og i den gældenderetspraksis på området.
Manu Sareen/ Hanne Stig Andersen