Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1354035_0001.png
1354035_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Socialudvalgethar i brev af 5. marts 2014 stillet følgende spørgsmål nr.259 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fraKarina Adsbøl(DF).
3. april 2014J.nr. 2014-0022886

Spørgsmål nr.259:

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren påtænker at gennemgå ministerietslovgivning for at få en mere gennemskuelig lovgivning med henblik på forenkling,jf. artiklen i Kristeligt Dagblad den 5. marts 2014 ”Handicappede hyrer advokaterfor at få kommunal hjælp” Link til artiklen: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/547452:Danmark--Handicappede-hyrer-advokater-for-at-faa-kommunal-hjaelp”

Endeligt svar:

Spørgsmålet er også stillet til ministeren for børn, ligestilling, integration og socia-le forhold. Jeg svarer for så vidt angår reglerne på Beskæftigelsesministeriets om-råde.Jeg er helt enig i, at lovgivningen skal være så enkel og gennemskuelig som mulig.Det er hverken ønskværdigt eller rimeligt, at almindelige borgere ser sig nødsagettil at hyre juridisk bistand.Derfor har det også været et grundlæggende princip i reformerne af førtidspension,fleksjob, kontanthjælp og sygedagpenge at sikre enkeltheden og gennemskuelighe-den for den enkelte borger.Det har regeringen bl.a. understøttet ved at give udsatte borgere ret til en koordine-rende sagsbehandler, når de deltager i ressourceforløb eller er aktivitetsparate mod-tagere af uddannelses- eller kontanthjælp. Formålet med den koordinerende sags-behandler er netop at sikre, dels at den enkelte får hjælp til at udvikle sin arbejds-evne, og dels at den enkelte borger ikke skal løbe spidsrod mellem de kommunaleforvaltninger.Derudover har regeringen med reformerne indført kommunale rehabiliteringsteam,der skal behandle alle sager, inden kommunen kan træffe afgørelse om fleksjob,ressourceforløb eller førtidspension. I rehabiliteringsteamet sidder der repræsentan-ter fra beskæftigelses-, sundheds- og socialområdet, foruden en sundhedskoordina-tor, som skal bidrage med sundhedsfaglig rådgivning. Med rehabiliteringsteametsikrer vi, dels at udsatte borgere med komplekse problemer får den tværfaglige oghelhedsorienterede indsats, der bedst kan hjælpe den enkelte med at få fodfæste på
arbejdsmarkedet, dels at de forskellige kommunale indsatser koordineres og sam-mentænkes, så det bliver mere gennemskueligt for den enkelte borger.Endelig vil jeg gerne understrege, at de nuværende regler i lov om retssikkerhed ogadministration på det sociale område – der blandt andet gælder for sagsbehandlingefter lov om sygedagpenge, lov om aktiv socialpolitik og lov om fleksydelse – alle-rede understøtter, at kommunerne skal rådgive og vejlede den enkelte borger.Kommunen skal således behandle ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold tilalle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herun-der også rådgivning og vejledning. Kommunen skal også være opmærksom på, omder kan søges om hjælp hos en anden myndighed eller efter anden lovgivning.Kommunen har ansvaret for at oplyse sagen tilstrækkeligt til, at der kan træffes enkorrekt afgørelse.Er en borger utilfreds med kommunens sagsbehandling – herunder med at der gårlang tid, inden sagen forelægges for rehabiliteringsteamet – kan borgeren klage tilborgmesteren, som er den øverste ansvarlige for administrationen i kommunen.Hvis en borger ikke er enig i kommunens afgørelse, har borgeren mulighed for atklage til Ankestyrelsen.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2