Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1350957_0001.png
1350957_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SCM/ J.nr. 2014-1742
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. februar2014 følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og so-ciale forholds endelige svar på spørgsmål nr. 242 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 242”Vil ministeren oplyse, om ministeren har kendskab til, om der er problemerforbundet med udbetaling af boligstøtte, som nu foregår via UdbetalingDanmark?”
Svar:Myndighedsansvaret for administration af reglerne om boligydelse og bolig-sikring overgik den 1. marts 2013 til Udbetaling Danmark fra kommunerne.Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold er ikke be-kendt med, at der skulle være generelle problemer med udbetalingen afboligstøtte efter at administrationen er overgået til Udbetaling Danmark.Der kan konstateres et mindre fald i udgifterne til boligydelse i 2013 til pensi-onister i ældreboliger. Desuden har ministeriet i december 2013 modtaget enhenvendelse fra en kommune, som mener, at flere ældre, der er flyttet i ple-jebolig, er gået glip af boligstøtte, efter at boligstøtte er overgået til Udbeta-ling Danmark.Som svar på henvendelsen er kommunen blevet gjort opmærksom på § 3,stk. 3, i lov om Udbetaling Danmark, hvor det fremgår, at kommunen i fornø-dent omfang skal yde bistand til borgere, som vurderes at have særlige be-hov, og som ønsker at søge om, eller som modtager kontante ydelser ogøkonomisk tilskud på Udbetaling Danmarks sagsområde, ved at1) hjælpe med at udfylde og indgive ansøgning til Udbetaling Danmark,
22) sørge for at borgeren kan medvirke til behandlingen af sin sag hosUdbetaling Danmark og3) varetage kontakten til Udbetaling Danmark på borgerens vegne.Med Udbetaling Danmark-loven har kommunerne således fået en udvidetforpligtelse til at hjælpe borgere med særlige behov, og kommunerne børhave særlig fokus på at hjælpe borgere med særlige behov med at få ansøgtom boligstøtte og andre ydelser i Udbetaling Danmark fx i forbindelse med atborgerne flytter i plejebolig.Jeg har anmodet Udbetaling Danmark om at oplyse, hvorvidt de har konsta-teret problemer forbundet med udbetalingen af boligstøtte. Udbetaling Dan-mark oplyser følgende:”Udbetaling Danmark har i en periode haft længere ekspeditionstider endsvarende til det fastsatte servicemål. Det skyldes primært stort pres i forlæn-gelse af udsendelsen af 55.000 efterreguleringsbreve i september 2013.Udbetaling Danmark er ikke bekendt med, at borgere, der har søgt, ikke harfået udbetalt den boligstøtte, som de er berettiget til.Udbetaling Danmark har via dagspressen fået kendskab til en jysk kommu-nes formodning om, at der i dag skulle være færre plejeboligbeboere i kom-munen, der modtager boligstøtte, end før 1. marts 2013. På den baggrundhar Udbetaling Danmark af egen drift rettet henvendelse til den pågældendekommune med henblik på en afdækning af, om der er et problem eller ikke.Udbetaling Danmark er nu i dialog med kommunen om sagen. Den foreløbi-ge undersøgelse har ikke indikeret særlige problemer med udbetaling afboligstøtte til plejeboligbeboere. Forudsætningen er naturligvis, at der forud-gående er søgt boligstøtte. Udbetaling Danmark har i god forståelse medkommunen aftalt en fuldstændig afdækning. Udbetaling Danmark og kom-munen er enige om, at det er kommunens ansvar at sikre ansøgning omboligstøtte for svage borgere.Det kan i øvrigt i den forbindelse oplyses, at Udbetaling Danmark har udar-bejdet en pjece til kommunerne med henblik på at sikre, at der både bliversøgt om boligstøtte til nye plejeboligbeboere og plejeboligbeboere, der flyttertil en anden plejeboligadresse. Pjecen, der indeholder konkrete råd til kom-munerne, blev i februar måned 2014 sendt ud til samtlige kommuner sam-men med det faglige nyhedsbrev, som Udbetaling Danmark med jævne mel-lemrum sender til kommunerne.Det kan herudover bemærkes, at selve ansøgningsproceduren og den sy-stemmæssige understøttelse heraf ikke er ændret væsentligt i forbindelsemed overflytning af boligstøtteopgaven til Udbetaling Danmark.”Jeg kan henholde mig til Udbetaling Danmarks svar.
Manu Sareen/ Bent Nielsen