Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1361660_0001.png
1361660_0002.png
Folketingets Socialudvalg
MinisterenHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Dato:25. april 2014Ansvarlig: jubSagsnr.2014 - 1787

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af21. februar

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.239(SOU alm. del).

Spørgsmål nr. 239:

”Vil ministeren tage initiativ til - evt. i samarbejde med beskæftigelsesmini-steren - at evaluere arbejdsforholdene for de ansatte på Kofoedsminde ogsocialpsykiatriske bosteder for voksne, herunder hvordan de ansatte opleverdet psykiske og fysiske arbejdsmiljø?”

Svar:

Med henvisning til den foreløbige besvarelse af spørgsmålet dateret den 26.marts 2014 har jeg indhentet bidrag fra beskæftigelsesministeren, som haroplyst følgende:”Jeg har på baggrund af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsy-net, som oplyser følgende:”Det følger af arbejdsmiljølovgivningen, at de ansatte ikke må udsættes forarbejdsrelaterede belastninger, som gør dem syge eller medfører risiko forderes sikkerhed. Det gælder både belastninger i det fysiske og psykiskearbejdsmiljø, og det gælder også ansatte på Kofoedsminde og andre social-psykiatriske bosteder for voksne.Det følger af arbejdsmiljøloven, at ansvaret for de ansattes arbejdsmiljøpåhviler arbejdsgiveren, dvs. ledelsen på de socialpsykiatriske bosteder.Deraf følger endvidere en pligt til at udarbejde en arbejdspladsvurdering afsikkerheds- og sundhedsforholdene på arbejdspladsen. En arbejdspladsvur-dering skal omfatte en stillingtagen til virksomhedens arbejdsmiljøproblemer– både de fysiske og psykiske problemer – og hvordan de løses. En ar-bejdspladsvurdering skal revideres, når der sker ændringer i arbejdet ogdisse ændringer har betydning for sikkerheden og sundheden under arbej-det, dog senest hvert tredje år.
2
Arbejdstilsynet fører løbende fører tilsyn med socialpsykiatriske bosteder.Det sker både som led i de såkaldte risikobaserede tilsyn, i forbindelse medundersøgelse af (volds-)ulykker, som følge af klager fra ansatte og som led isærlige indsatser. I 2014 gennemfører Arbejdstilsynet således en indsatsmed fokus på det psykiske arbejdsmiljø på bl.a. døgninstitutioner, som ogsåomfatter socialpsykiatriske bosteder.Arbejdstilsynet har i forbindelse med alle typer af tilsyn på socialpsykiatriskebosteder fokus på at afdække voldsrisikoen, og på om forebyggelsen svarertil voldsrisikoen på bostederne.Arbejdstilsynet har i perioden 2012 til marts 2014 gennemført i alt ni tilsyn påKofoedmindes sikrede afdelinger. Der er i den forbindelse afgivet i alt syvafgørelser om at forebygge vold og trusler. Hertil kommer tilsyn på Kofoeds-mindes åbne enheder, som ikke har givet anledning til afgørelser. Arbejdstil-synets har planlagt yderligere tilsynsbesøg på Kofoedsminde i 2014.Arbejdstilsynet har i forbindelse med tre af afgørelserne indstillet til politiet,at der rejses retslig tiltale for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Sagerne erendnu ikke afgjort af politiet.””
Manu Sareen
/ Hanne Stig Andersen