Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
MinisterenHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Dato:26. marts 2014Ansvarlig: jubSagsnr.2014 - 1787
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af21. februar
2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-
ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr. 238(SOU alm. del).
Spørgsmål nr. 238:
”Vil ministeren redegøre for de nye initiativer fordelt på emner, der er igang-sat i forbindelse med sikkerheden på institutioner for udviklingshæmmede ogpsykisk syge kriminelle og socialpsykiatriske bosteder for voksne?”
Svar:
Indledningsvis kan jeg oplyse, at ministeriet har drøftet problemstillingenmed KL, der vil kontakte Danske Regioner for at se på, om erfaringerne frade steder, hvor der har været voldelige episoder, kan bruges generelt til atskabe en bedre forebyggelse på boformer for personer med nedsat psykiskfunktionsevne.Jeg lægger til grund for mit svar, at spørgsmålet omfatter centrale initiativerfra 2013 og frem på socialområdet. Dette indebærer, at svaret ikke omfatterinitiativer på sundheds- eller beskæftigelsesområdet, ligesom det heller ikkeomfatter initiativer, som kommuner og regioner har igangsat.På socialområdet vil jeg nævne følgende initiativer:1) Lov om kriminalpræventive sociale indsatserMed lovændringen blev der indført særlige indgrebsmuligheder over for per-soner, der anbringes i en boform på det sociale område på baggrund af enstrafferetlig afgørelse. Lovændringen trådte i kraft den 1. juli 2013. Ind-grebsmulighederne er:Indskrænkning i den anbragtes brug af telefon og internet,undersøgelse af den anbragtes opholdsrum og ejendele,inddragelse af den anbragtes effekter ogaflåsning af den anbragtes bolig for natten.Socialstyrelsen har afholdt tema- og undervisningsdage om lovændringernefor ledelse og personale boformer og myndighedspersoner i kommunerne.
2
Endvidere har Socialstyrelsen udgivet en håndbog om indgreb som del afden kriminalpræventive sociale indsats rettet mod medarbejdere på bofor-mer for sigtede og domfældte udviklingshæmning og lignende. Socialstyrel-sen udgiver senere i år to pjecer om indgrebsmulighederne rettet mod 1) deanbragte og 2) pårørende og bistandsværger til anbragte.2) TilsynsreformenMed tilsynsreformen er der indført en kvalitetsmodel med 7 temaer, somsocialtilsynet skal anvende til at vurdere kvaliteten i sociale tilbud i forbindel-se med godkendelse og tilsyn. Et af temaerne er ”kompetencer”, der bl.a.skal sikre, at medarbejderne har de rette kompetencer i forhold til botilbud-dets målgruppe og de metoder, tilbuddet anvender. I forbindelse med refor-men er der indført en whistleblowerordning, hvor medarbejdere, beboere,pårørende og andre kan henvende sig om bekymrende forhold.3) PsykiatriaftalenSatspuljepartierne har i forbindelse med satspuljeaftalen for 2014 afsat mid-ler til afprøvning af en internationaltanerkendt metode til forebyggelse af voldog magtanvendelse i dansk kontekst på botilbud for personer med psykiskelidelser. Det bemærkes i øvrigt, at regeringen i foråret 2014 forventer atpræsentere en langsigtet og helhedsorienteret handlingsplan for psykiatrien,der går på tværs af sektorer og fagområder.
Manu Sareen
/ Hanne Stig Andersen