Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1353468_0001.png
1353468_0002.png
1353468_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetSocialudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
2. april 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Klaus ToftgaardSagsnr.: 2014-0032-1161Dok.:1118020
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 236 (Alm. del), somFolketingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 21. februar2014.
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 236 (Alm. del) fra Folketingets Socialudvalg:

”Kan ministeren oplyse, om der er registreret kriminelle aktivi-teter i forbindelse med de sidste 3 års rømninger eller udgangs-tilladelser fra Kofoedsminde og i bekræftende fald redegøre fordisse?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra henholdsvis Rigspolitiet og Rigsadvokaten.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af Justitsministerietsanmodning indhentet et bidrag fra Sydsjællands- og LollandFalsters Politi, som indledningsvis har oplyst, at politikredsenforstår begrebet rømning som personer, der flygter fra sikredeafdelinger. Politikredsen har således opgjort antallet af røm-ninger fra institutionen Kofoedsminde i overensstemmelsehermed.Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi har oplyst, at politi-kredsen ved søgning i politiets sagsstyringssystem (POLSAS) iperioden 2011-2013 har registreret i alt 26 rømninger fra insti-tutionen Kofoedsminde, og at politikredsen i 2 af de 26 sagerhar modtaget anmeldelse om kriminalitet begået under røm-ningen. I forlængelse heraf har politikredsen oplyst, at ger-ningsmanden i den ene sag efterfølgende blev dømt for vidne-trusler efter straffelovens § 123. Den anden sag er endnu ikkeafgjort, men den pågældende person er sigtet for overtrædelseaf straffelovens § 119, stk. 1, om vold eller trussel om voldmod tjenestemand i funktion.Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi har endvidere oplyst,at det ikke systematisk vil fremgå af politikredsens systemerog fysiske sager, om en person har eller har haft udgangstilla-delse fra Kofoedsminde i forbindelse med begået kriminalitet.Det er derfor ikke umiddelbart muligt at opgøre det samledeantal af tilfælde, hvor personer inden for de sidste 3 år har be-gået kriminalitet under en udgangstilladelse.”Rigsadvokaten har oplyst følgende:”Kofoedsminde modtager visse mentalt retarderede, der eridømt en foranstaltning (dvs. en anden sanktion end almindeligstraf) for et strafbart forhold. De regionale statsadvokater fører2
løbende kontrol med personer, som er idømt en sådan foran-staltning.Jeg har på den baggrund anmodet Statsadvokaten i Københavnog Statsadvokaten i Viborg om en udtalelse om deres kendskabtil eventuelle sager, hvor der er begået strafbare forhold i for-bindelse med rømninger eller tilladte udgange fra Ko-foedsminde inden for de seneste tre år.Statsadvokaterne har oplyst, at det ikke er muligt at udtrækkedata fra statsadvokaternes sagsstyringssystemer om lovover-trædelser begået i forbindelse med rømninger eller tilladte ud-gange fra Kofoedsminde. Oplysninger om sådanne eventuellesager, hvor en lovovertrædelse er begået i forbindelse med enrømning eller tilladt udgang fra Kofoedsminde, vil såledeskræve en manuel ressourcekrævende gennemgang af alle for-anstaltningssager vedrørende mentalt retarderede inden for deseneste tre år. En sådan manuel gennemgang af sagerne hosstatsadvokaterne har jeg på det foreliggende grundlag ikkefundet anledning til at iværksætte.”
3