Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1347931_0001.png
1347931_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:19. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: bgn

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af17. februar

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.228(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mai Mercado (K).

Sagsnr.2014 - 1404

Spørgsmål nr. 228:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange sager i Statsforvaltningen om betaling afbørnebidrag, som har over 30 ugers ventetid, og hvilke konsekvenser mini-steren vurderer, at det har for de implicerede parter (forældre og børn), nårsagerne trækker i langdrag?”

Svar:

Indledningsvist henviser jeg til min besvarelse af spørgsmål nr. 227 (SOUalm. del) af dags dato, hvoraf bl.a. fremgår, at Statsforvaltningen organisato-risk hører under Økonomi- og Indenrigsministeriets ressortområde. Jeg harderfor indhentet bidrag til besvarelsen fra økonomi- og indenrigsministeren.Økonomi- og indenrigsministeren har oplyst følgende:”Spørgsmålet forstås således, at der ønskes en opgørelse af antallet sagermed en aktuel liggetid på 30 uger eller mere.Statsforvaltningen oplyser, at der pr. 26. februar 2014 er 5.814 verserendeforløb vedrørende fastsættelse eller ændring af et allerede fastsat børnebi-drag. Af disse har 253 verseret i 30 uger eller mere - svarende til ca. 4 pro-cent. Statsforvaltningen oplyser, at den lange liggetid i nogle børnebidrags-sager bl.a. skyldes, at det i nogle tilfælde kan være forbundet med vanske-ligheder at tilvejebringe det fornødne oplysningsgrundlag for at træffe enafgørelse.
2
Derudover skal det bemærkes, at Statsforvaltningen blev etableret d. 1. juli2013 med henblik på, at der på sigt skal være balance mellem antallet afsager og Statsforvaltningens økonomi. Perioden har følgelig været præget afimplementeringen af ændringerne i den organisatoriske struktur, og gen-nemførslen af disse ændringer har i en overgangsperiode haft en negativeffekt på Statsforvaltningens sagsbehandling, herunder liggetiderne på bør-nebidragsområdet. Dette skal dog ses i lyset af, at alternativet til ikke atgennemføre omstruktureringerne ville have været, at der fortsat ville haveværet en strukturel ubalance mellem antallet af sager og Statsforvaltningensressourcer - med permanent lange sagsbehandlingstider til følge.”Det fremgår af lov om børns forsørgelse, at forældre har pligt til at forsørgederes børn. Hvis en forælder ikke opfylder sin forsørgelsespligt, kan Stats-forvaltningen efter ansøgning (normalt fra den anden forælder) pålæggeforælderen at betale børnebidrag til barnet.Når Statsforvaltningen modtager en ansøgning om børnebidrag, skal Stats-forvaltningen således bl.a. tage stilling til, om den pågældende forælderopfylder sin forsørgelsespligt. Der kan kun fastsættes et bidrag, hvis foræl-deren ikke opfylder sin forsørgelsespligt.En sagsbehandlingstid på over 30 uger vil alt andet lige medføre, at foræl-drene må vente i længere tid på afgørelsen. I de sager, hvor Statsforvaltnin-gen vurderer, at den pågældende forælder opfylder sin forsørgelsespligt, ogansøgningen om bidrag derfor bliver afslået, vil sagsbehandlingstiden dognormalt ikke have nogen særlig betydning.I de sager, hvor Statsforvaltningen vurderer, at den pågældende forælderikke opfylder sin forsørgelsespligt, og hvor der derfor bliver fastsat et bidrag(normalt med en vis tilbagevirkende kraft), vil en lang sagsbehandlingstidmedføre, at den forælder (bidragsmodtageren), der har krav på et modtagebørnebidrag til barnet fra den anden forælder (bidragsbetaleren), skal ventelængere tid på afgørelsen og dermed på betalingen af børnebidrag. En langsagsbehandlingstid kan således midlertidigt have en vis økonomisk betyd-ning for bidragsmodtageren i disse sager. Når bidraget fastsættes, kan detvære en midlertidig økonomisk belastning for bidragsbetaleren, at en del afbidragetfastsættes med tilbagevirkende kraft, som forfalder straks til beta-ling.
Manu Sareen
/ Malene Vestergaard