Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1337769_0001.png
1337769_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. februar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. februar 2014følger hermed minister for børn, ligestilling, integration og sociale for-holds endelige svar på spørgsmål nr. 225 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (SOU) HansChristian Schmidt (V).
Sagsnr. 2014-1426
Spørgsmål 225:”Er ministeren enig i, at den periode hvor en person ikke længere får førtids-pension, skal medregnes i den periode, som man lægger til grund for udregnin-gen af en brøkpension for udlændinge?"
Svar:Social pension optjenes som udgangspunkt på baggrund af bopælstid her i rigeti optjeningsperioden mellem det fyldte 15. år og folkepensionsalderen. Reglerneom optjening af ret til social pension er som udgangspunkt de samme for ud-lændinge som for danskere.Ret til fuld folkepension kræver som hovedregel mindst 40 års fast bopæl her iriget. Hvis der ikke er ret til fuld pension, fastsættes pensionen efter forholdetmellem bopælstiden og 40 år, det vil sige, at pensionen udbetales som enbrøkpension. En førtidspensionist, der overgår til folkepension, får udbetalt pen-sionen med samme brøk som hidtil.For at få fuld førtidspension, skal bopælstiden udgøre mindst 4/5 af årene fradet fyldte 15. år til det tidspunkt, hvorfra førtidspensionen ydes. Hvis bopælsti-den er mindre, fastsættes førtidspensionen efter forholdet mellem den faktiskebopælstid og 4/5 af tiden fra det fyldte 15. år til det tidspunkt, hvorfra pensionenydes.Det fremgår af pensionslovene, at optjening af social pension på baggrund afbopælstid her i riget ophører på tidspunktet for tilkendelse af førtidspension.
Hvis der er tale om ydelser efter den gamle førtidspensionsordning ophøreroptjeningen fx også ved tilkendelse af invaliditetsydelse. Det har Ankestyrelsentruffet afgørelse om.Der kan være flere forskellige grunde til, at udbetaling af en førtidspension op-hører. Det kan fx være under indsættelse til strafafsoning i fængsel, at pensio-nisten flytter til et land, hvor pensionen ikke kan udbetales, eller at pensionen erbortreguleret på grund af supplerende indkomst. Udbetaling af førtidspensionkan også ophøre i situationer, hvor pensionen gøres hvilende, fx hvis pensioni-sten forsøger at gå i arbejde.Der optjenes ikke ret til yderligere pension på baggrund af flere bopælsår i detilfælde, hvor selve retten til førtidspension ikke er ophørt, selv om førtidspensi-onen ikke aktuelt kommer til udbetaling.Udbetalingen af førtidspension kan også ophøre, fordi førtidspensionen fraken-des, fx som følge af at der er sket en væsentlig forbedring af arbejdsevnen, sommedfører, at pensionisten vedvarende kan være selvforsørgende ved indtægts-givende arbejde, eller hvis førtidspensionisten selv ønsker pensionen frakendt.Hvis førtidspensionen er frakendt, optjenes der yderligere bopælstid, indtil denpågældende eventuelt på ny får tilkendt førtidspension eller overgår til folke-pension..
Manu Sareen/ Bent Nielsen
2