Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1342888_0001.png
1342888_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:7. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: krin

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af7. februar

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svar på spørgsmål nr. 218 (SOU alm. del).

Sagsnr.2014-1837

Spørgsmål nr. 218:

”Vil ministeren redegøre for den nyeste udvikling indenfor brug af GPS ogandreteknologier til forbedring af tryghed og struktur i hverdagen for f.eks.personermed demens?”

Svar:

GPS og andre alarm- og pejlesystemer giver mulighed for, at demente bor-gere kan bevare deres bevægelsesfrihedog samtidigforhindre, at borgerenforvilder sig bort og evt. udsætter sig selv for fare.Reglerne om brug af alarm- og pejlesystemer til ældre borgere, herunder tildemente, følger af magtanvendelsesbestemmelserne i servicelovens kapitel24. Formålet med reglerne er at begrænse magtanvendelse og andre ind-greb i selvbestemmelsesretten til det absolut mest nødvendige.Reglerne blev lempet i 2010. Som en konsekvens af revisionen træffes be-slutninger om anvendelse af en GPS som led i den almindelige varetagelseaf omsorgen for borgeren, og kommunenkan i dag tildele demente borgereen GPS, så længe de ikke aktivt modsætter sig beslutningen.I juni 2013 foretog Socialstyrelsen en kvalitativ opfølgning på lovændringen.Styrelsen konkluderede, at der er tilfredshed med lempelsen i reglerne om,hvem der kan beslutte at anvende GPS.Lovændringen har øget trygheden,både for den demente og den dementes pårørende, og personalet oplevergenerelt lempelserne som ressourcebesparende.Sammen med Venstre, De Konservative og SF har regeringen afsat en milli-ard ekstra kr. til ældreområdet på finansloven. Det er penge, som kommu-nerne bl.a. kan bruge på ny velfærdsteknologi. Alle 98 kommuner har ansøgtom at få del i ældremilliarden, og alle kommuner har fået de midler, som varblevet reserveret til dem efter en objektiv fordelingsnøgle.
2
Tilsammen har kommunerne valgt at bruge 370 mio. på bedre praktisk hjælpog personlig pleje, 340 mio. på at forbedre forholdene for de svageste ældreog 260 mio. på at styrke deres rehabilitering- og genoptræningsindsats. 30mio. går til andre initiativer, som styrker plejen på ældreområdet. Jeg glædermig meget over, at kommunerne bruger pengene bredt, såmidlerne gavnerbåde de svageste ældre og de ældre, der kan hjælpes til igen at kunne klaresig selv.
Manu Sareen
/ Eva Pedersen