Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
Status over satspuljeinitiativer i MBLIS vedr. hjemmetræning pbasatspuljeaftalen for 2008 og 2014
Status på initiativ vedrørende inspirationsmateriale om træningstilbud tilbørn og unge med handicap i satspuljeaftalen 2014I satspuljeaftalen 2014-17 blev satspuljepartierne enige om at give kommunalesagsbehandlere inspiration til at identificere, sammensætte og tilbyde de mestvelegnede trænings- og rehabiliteringstilbud til børn og unge, der har hjerneskade.
Der blev afsat 1,5 mio. kr. til, at der udarbejdes et inspirationsmateriale, som skalhave fokus på identifikation af tværfaglige, helhedsfokuserede og individuelttilpassede indsatser, der kan understøtte kommunerne i at sammensætte ogudvikle deres tilbud bedre for børn og unge med hjerneskade.
Status:Socialstyrelsen igangsætter primo 2014 udarbejdelse afinspirationsmateriale til kommunerne. Materialet tager afsæt i viden omevidensbaserede indsatser samt eksempler fra kommuner og relevanteorganisationer på god praksis i trænings- og habiliteringstilbud til målgruppen afbørn med handicap (primært hjerneskade). Inspirationsmaterialet offentliggøresmedio 2015. Ultimo 2015 gennemføres en målrettet formidling til kommunerne iform af regionale seminarer.Status på initiativer til Kvalificering af undervisnings- og træningstilbuddenetil handicappede børn fra satspuljeaftalen 2008I satspuljeaftalen 2008-2011 blev satspuljepartierne enige om at give børn medsvære handicap bedre muligheder for udvikling og trivsel ved i højere grad atinddrage forældre og eventuelt barnet/den unge i undervisnings- ogtræningsindsatsen og ved at forbedre kvaliteten i indsatsen.
På det sociale område blev der afsat midler til kvalificering af indsatsen for børnmed svære handicap gennem bl.a. følgende tre initiativer, som er forankret iSocialstyrelsen:
1. Koncept for forældrekurser og - initiativerDer blev afsat i alt 3 mio.kr. til udvikling og udbredelse af et koncept forforældrekurser målrettet forældre til børn med handicap. Formålet er atunderstøtte kommunernes udvikling af initiativer, der medvirker til at understøtte
1
familiens hverdags- og familieliv samt at rådgive og støtte forældrene og familiensom helhed i at få hverdagen til at fungere bedre.
Status:Socialstyrelsen har sammen med i alt syv kommuner udviklet og afprøvetet inspirationsmateriale til forældrekurser målrettet forældre til børn medfunktionsnedsættelse. Inspirationsmaterialet er afprøvet med rigtig gode erfaringer,og der er planlagt formidling og udbredelse til landets kommuner i marts 2014 vedfire fyraftensmøder samt tilbud om implementeringsstøtte til kommunerne.Projektet afsluttes november 2014.2. Koncept for handleplaner og kompetenceudviklingDer er afsat i alt 9,6 mio. kr. til initiativer, der skal understøtte udviklingen afhandleplaner og kompetenceudvikling på børnehandicapområdet. Initiativet skalunderstøtte samarbejdet med og inddragelse af familien, øget systematik isagsbehandlingen samt opfølgning på indsatsen og dens resultater for barnet.Målgruppen er børn og unge med funktionsnedsættelse og behov for særlig støtte,og herunder også målgruppen af børn og unge med et behov for træning.
Status:Der har været gennemført udbud, og der er indgået kontrakt med Deloittesom leverandør på opgaven. Som led i projektet er der udviklet og afprøvet etværktøj til sagsbehandlerens arbejde med handleplaner for børn og unge medfunktionsnedsættelse, herunder også børn og unge med behov for træning.Værktøjet til handleplaner er formidlet til landets kommuner. Det er frivilligt forkommunerne at anvende. Herudover får landets kommuner tilbud om gratis kurseri det nye værktøj fra efterår 2013-ultimo 2014. Kurserne gennemføres af UCSyddanmark og kan findes her:http://www.ucsyd.dk/videreuddannelse/nye-vaerktoejer-paa-boernehandicapomraadet/Projektet afsluttes december 2014.3. Evaluering af konsekvenserne vedr. reglerne om hjemmetræningDer er afsat 1,4 mio. kr. til evaluering af de samlede indsatser ud fra de oprindeligtformulerede hovedmål med de ændrede regler for servicelovens § 32. Dergennemføres en evaluering af lovændringerne, deres implementering ikommunerne samt forældrenes oplevelser. Det har vist sig ikke at være muligt atgennemføre egentlige effektstudier, da det enten kræver en randomisering itildeling af indsats eller en væsentlig større interventionsgruppe end den aktuellemålgruppe. Desuden er indsatserne ikke umiddelbart sammenlignelige, men kan
2
bestå af individuelt tilpassede træningsprogrammer efter kombinerede ogforskellige metoder.
Status:Der er indgået kontrakt med SFI om evalueringen, som gennemføres i2013-december 2014. Resultaterne skal bidrage til den planlagte revision afreglerne om hjemmetræning i folketingsåret 2015/16.
Undersøgelsen skal belyse, i hvilket omfang kommunerne benytter adgangen til attilbyde hjemmetræning, til hvilke grupper af børn, hvordan reglerne har påvirketden kommunale udredning og visitation, samt forældrenes tilfredshed, både medadgangen til at få lov at hjemmetræne og med resultaterne. Endeligt skalevalueringen belyse, hvordan de hjemmetrænede børn udvikles og trives isammenligning med børn i kommunale dagtilbud til samme målgruppe.
Der foreligger endnu ikke nogle delresultater fra undersøgelsen, men ifølge SFIanslås antallet af brugere af hjemmetræning på landsplan til at være godt 200 børnog deres familier. Dette tal er baseret på en rundringning til landets kommuner imarts/april 2013.
Det forventes, at der vil foreligge foreløbige delresultater af undersøgelsen juni/juli2014, som bl.a. belyser, hvordan børn, der hjemmetræner, fordeler sig påhovedtype af handicap samt, hvordan de fordeler sig på de mest anvendtetræningsmetoder.
3