Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1348848_0001.png
1348848_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:20. marts 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: Anr

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af24. januar

2014følger hermed minister for børn, ligestilling, integration og sociale

forholds endelige svarpå spørgsmål nr.171(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Løhde (V).

Sagsnr. 2014-1181

Spørgsmål nr. 171:

”Vil ministeren i forlængelse af Danske Fysioterapeuters analyse "Sund-hedspolitik på alle bosteder", jf. SUU alm. del bilag 237, oplyse, hvor mangebotilbud for borgere med en sindslidelse, der har "en sundhedspolitik somsikrer,at mennesker med psykisk sygdom støttes i at følge Sundhedsstyrel-sens anbefaling om minimum 30 minutters fysisk aktivitet om dagen"?”

Svar:

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har ikke spe-cifikke oplysninger om, hvor mange botilbud for borgere med en psykisklidelse der har en sundhedspolitik. Ministeriet har indhentet bidrag til besva-relsen af spørgsmålet fra KL og fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse oplyser, at det er kommunens an-svar efter sundhedsloven at skabe rammer for en sund levevis og for atetablere forebyggende og sundhedsfremmende tilbud, der gælder alle bor-gere – også borgere på kommunens bosteder. Det er op til den enkeltekommune at tilrettelægge indsatsen, så den både gavner borgernes sund-hed og sundhedsøkonomien.I 2010 udsendte Sundhedsstyrelsen inspirationsmaterialet ”Sundhed påtværs” om muligheder for – og udfordringer ved – at arbejde med sundhedpå tværs af de kommunale forvaltningsområder. Her opfordres f.eks. til ud-arbejdelse af en handicappolitik, hvor sundhed er tænkt ind.For at understøtte kommunernes forebyggelsesindsats har Sundhedsstyrel-sen udsendt en række forebyggelsespakker, og i forebyggelsespakken om
2
fysisk aktivitet anbefaler styrelsen, at kommunerne tilbyder fysisk aktivitetrettet mod borgere med særlige behov, herunder mennesker med psykiskelidelser. I introduktionsskrivelsen til pakkerne gør Sundhedsstyrelsen op-mærksom på, at fremme af borgernes sundhed er hele kommunens ansvarpå tværs af politikområder, og at implementeringen af forebyggelsespakker-ne derfor med fordel kan ske på tværs af forvaltninger i kommunen – ikkekun som en indsats i sundhedsforvaltningen/-afdelingen.Det kan i tillæg hertil bemærkes, at KL oplyser, at det fremgår af en kortlæg-ning af kommunernes arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsensforebyggelsespakker fra 2013, at:-86 pct. at kommunerne vurderer, at forebyggelsespakken omkringfysisk aktivitet indgår i en eller flere af kommunens politikker-42 pct. har udarbejdet en handleplan for implementering, og-69 pct. af kommunerne svarer, at de har etableret tilbud, der frem-mer fysisk aktivitet til borgere med psykisk sygdom.
Manu Sareen
/ Anders Møller Jakobsen