Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1337759_0001.png
1337759_0002.png
Departementet
Folketingets Socialudvalg
Holmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Dato:21. februar 2014Ansvarlig: hakSagsnr.2014 - 1152

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af23. januar

2014følger hermed minister for børn, ligestilling, integration og sociale

forholdsendelige svarpå spørgsmål nr. 169(SOU alm. del).Spørgsmålet

er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

Spørgsmål nr. 169:

”Vil ministeren redegøre for, om ministeren agter at følge op på Statsreviso-rernes kritik om kommunens hjælp til kriseramte kvinder og børn, herunderhvilke initiativer ministeren i bekræftende fald vil sætte i værk, samt kom-mentere denne artikelhttp://politiko/kritik-af-kommuners-hjaelp-til-kriseramte-kvinder-og-boern(artikel af Catrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau, ons-dag den 22. januar 2014)?”

Svar:

Regeringen lægger stor vægt på at sikre den bedst mulige hjælp til voldsud-satte kvinder. Derfor har vi også sat et socialt 2020-mål på kvindekrisecen-terområdet, hvor andelen af kvinder, som har brug for mere end ét krisecen-terophold, skal reduceres med mindst 30 pct. Konkret er det målsætningen,at andelen af kvinder, der mere end én gang er nødsaget til at søge opholdpå et krisecenter, reduceres til højst 25 pct. i 2020.Kvinder, som er udsat for vold i familien, og som derfor søger beskyttelse oghjælp på et kvindekrisecenter, udgøren meget udsat og sårbar gruppe. Detgælder ikke mindst, når der er børn i familien.Det er meget vigtigt, at kvinderne får hjælp og støtte til at etablere sig i entilværelse i egen bolig og på egne præmisser. Det gælder både i forhold tilbolig, job, uddannelse, økonomi, skole, børnepasning m.v. Kommunernes
2
indsats på området har afgørende betydning, og jeg forventer naturligvis, atkommunerne lever op til at give udsatte borgere den hjælp, de har ret til efterlovgivningen, og at kommunerne følger op på undersøgelsen fra Rigsrevisi-onen og den kritik, som Statsrevisorerne retter mod kommunerne.Jeg lægger stor vægt på at sikre, at vi får indfriet regeringens målsætning påkvindekrisecenterområdet gennem en styrkelse af den helhedsorienteredeindsats, så flere kvinder får mulighed for at skabe sig en tilværelse uden voldi forlængelse af deres ophold på et krisecenter. Jeg vil inddrage de erfarin-ger og forslag, som Rigsrevisionen giver udtryk for i deres aktuelle undersø-gelse om kvindekrisecentre, i det videre arbejde med 2020-målene og gene-relt på området.Jeg vil samtidig fremhæve, at regeringen i den seneste kommuneøkonomiaf-tale med KL har aftalt at fremme en sammenhængende og rehabiliterendesocial indsats til bl.a. voldsramte kvinder. Der gennemføres i den sammen-hæng et analysearbejde i dette forår, hvor vi også inddrager resultaterne fraRigsrevisionens nye beretning.Til artiklen fra Berlingske Nyhedsbureau, som spørgeren beder mig kom-mentere, kan jeg desuden oplyse, at Socialstyrelsen i 2013 iværksatte engenerel evaluering af indsatserne på landets kvindekrisecentre. Socialstyrel-sen oplyser, at det er centralt i undersøgelsen at få belyst effekten for kvin-derne af deres ophold på kvindekrisecenter, ligesom evalueringen indehol-der en analyse, som måler effekterne af krisecenterophold for samfunds-økonomien. Socialstyrelsen oplyser endvidere, at evalueringen belyser, omindsatsen stemmer overens med servicelovens intentioner på en rækkeparametre, herunder kommunernes tilbud om familierådgivning til kvindermed børn samt kommunernes tilbud om psykologbehandling til børn påkrisecenter. Evalueringen forventes afsluttet i anden halvdel af 2015.Regeringens sociale 2020-mål er et klart udtryk for, at vi prioriterer indsatsenpå kvindekrisecenterområdet højt. Jeg vil følge udviklingen nøje for at sikre,at vi når i mål med en styrket indsats på området.
Manu Sareen/ Anders Møller Jakobsen