Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
Departementet
Folketingets Socialudvalg
Holmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato:21. februar 2014
Ansvarlig: CapSagsnr.2014 - 464
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af17. januar 2014følger hermed
ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forholds endelige svarpå
spørgsmål nr. 165(SOU alm. del).
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 165:
”Vil ministeren redegøre for, om tvangsanbringelse af et barn kan gøres ugyldig og ophæ-ves, hvis forældrene kan dokumentere at tvangsanbringelsen er truffet ulovligt og på uoplystgrundlag, og hvilken instans, der har kompetence til at ophæve anbringelsen i sådanne til-fælde?”Svar:
Afgørelser om anbringelse uden for hjemmet uden samtykke kan kun træffes, når der eråbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade pågrund af utilstrækkelig omsorg for eller behandling af barnet eller den unge.Afgørelser om anbringelse uden samtykke træffes af børn og unge-udvalget. Børn og unge-udvalget består af en byretsdommer, to medlemmer af kommunalbestyrelsen og to pædago-gisk-psykologisk sagkyndige, der udpeges af statsforvaltningen.Afgørelser, der er truffet af børn og unge-udvalget, og herunder også afgørelser om anbrin-gelse uden samtykke, kan indbringes for Ankestyrelsen inden 4 uger efter, at klageren harfået meddelelse om afgørelsen.Det er derfor Ankestyrelsen, der har kompetencen til at træffe endelig, administrativ afgørel-se i sager om anbringelse uden for hjemmet uden samtykke. Dette indebærer, at Ankesty-relsen har mulighed for at ophæve børn og unge-udvalgets afgørelse om anbringelse af etbarn eller en ung uden for hjemmet uden samtykke. Dette kan eksempelvis være, hvis afgø-relsen bygger på et fejlagtigt grundlag.
2
Såfremt Ankestyrelsen fastholder børn og unge-udvalgets afgørelse om anbringelse, kansagen frit indbringes for byretten. Dette kan ske ved, at forældrene retter henvendelse tilAnkestyrelsen inden 4 uger efter, at klageren har fået meddelelse om afgørelsen. Byrettensdom kan ankes til landsretten inden 4 uger fra dommens afsigelse.Både forældremyndighedens indehaver og unge, der er fyldt 12 år, har ret til gratis advokat-bistand under behandlingen af sag om anbringelse uden samtykke.Landsrettens afgørelse er som udgangspunkt endelig. Alene i sager af principiel eller gene-rel betydning kan sagen ankes til Højesteret.Såfremt forældrene mener, at forholdene har ændret sig væsentlig siden afgørelsen omanbringelse, kan de anmode om, at barnet hjemgives. Hvis kommunalbestyrelsen ikke kanimødekomme anmodningen om hjemgivelse, skal sagen forelægges børn og unge-udvalget.
Manu Sareen
/ Dan Holmgreen