Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1333207_0001.png
1333207_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:10. februar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: chvi

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af17. januar

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholdsendelige svarpå spørgsmål nr. 159(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

Sagsnr.2014 - 450

Spørgsmål nr. 159:

Vil ministeren redegøre for og opliste eksempler på, i hvilke tilfælde der ikkeer opsættende virkning i tvangsanbringelser, heriblandt hvornår man kanfravige reglen om opsættende virkning?”

Svar:

Afgørelser om anbringelser af et barn eller en ung uden for hjemmet kanalene træffes uden samtykke fra forældremyndighedsindehaveren og ungepå 15 år og derover, hvis der er åbenbar risiko for, at barnets eller den un-ges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade, jf. servicelovens § 58. Afgø-relsen træffes af børn og unge-udvalget, hvor der sidder en dommer, to bør-nesagkyndige og to kommunalbestyrelsesmedlemmer, der fungerer somlægmænd.Afgørelsen kan indbringes for Ankestyrelsen inden fire uger efter, at klage-ren har fået meddelelse om afgørelsen. Berettiget til at indbringe en sag forAnkestyrelsen er forældremyndighedens indehaver, og den unge, der erfyldt 12 år. Det følger desuden af servicelovens § 168, stk. 3, at ”indbringel-se af sagen for Ankestyrelsen ikke hindrer iværksættelse af de besluttedeforanstaltninger.”Detbetyder, at klager i sådanne sager som udgangspunktikke har opsættende virkning.Dette indebærer, at anbringelsen som ud-gangspunkt kan iværksættes uanset, at klagesagen behandles ved Ankesty-relsen.
2
Det følger dog af bestemmelsen, at styrelseschefen ”underganske særligeomstændigheder”kanbestemme, at en afgørelse ikke må iværksættes, førAnkestyrelsen har truffet afgørelse i sagen.Når børn og unge-udvalget har truffet afgørelse om anbringelse af et barneller en ung uden for hjemmet uden samtykke fra forældrene eller den ungeover 15 år, træffer kommunalbestyrelsen afgørelse om valg af konkret an-bringelsessted, jf. servicelovens§ 68 b.Det følger af § 72 i lov om retssikkerhed og administration på det socialeområde, atklager over afgørelse om valg af konkret anbringelsessted efterservicelovens § 68 b og klager over afgørelser om ændring af anbringelses-sted efter servicelovens § 69 som hovedregel har opsættende virkning. Detbetyder, at afgørelsen som udgangspunkt ikke kan iværksættes, før klagenhar været behandlet i Ankestyrelsen.Dog kan kommunalbestyrelsen,”hvissærlige forhold gør det påkrævet”,træf-fe afgørelse om at iværksætte foranstaltningen straks, jf. § 72, stk. 2, i lovom retssikkerhed og administration på det sociale område. Denne afgørelsekan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.Det kan for eksempel være tilfældet, hvis det er nødvendigt af hensyn tilbarnets eller den unges sundhed og udvikling eksempelvis ved akutte før-stegangsanbringelser, hvor der er risiko for overgreb eller alvorlige om-sorgssvigt.
Manu Sareen
/ Dan Holmgreen