Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
Departementet
Folketingets Socialudvalg
Holmens Kanal 221060 København K
Dato:14. februar 2014Ansvarlig: CHHOSagsnr.2014 - 396
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af16. januar
2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-
ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.156(SOU alm. del).
Spørgsmål nr. 156:
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. januar 2014 fra KlemteBorgere i Aalborg Kommune, vedrørende deres foretræde for udvalget den16/1-14 om førtidspension og fleksjob, jf. AOU alm. del – bilag 97”
Svar:
Borgergruppen ”Klemte Borgere i Aalborg Kommune”har haft foretræde forFolketingets Socialudvalg om førtidspension og fleksjob, og det er derfordisse emner i henvendelsen, jeg vil kommentere. Efter aftale med beskæfti-gelsesministeren kommenterer jeg henvendelsen samlet for både førtids-pension og fleksjob, selvom fleksjob hører under Beskæftigelsesministeriet.Ifølge henvendelsen tages der ikke nok hensyn til lægefaglige vurderinger,når kommunerne skal træffe afgørelse om fleksjob og førtidspension. Detkritiseres desuden,at kommunerne fortsætter med at udarbejde handlepla-ner m.v. på trods af de lægefaglige vurderinger.Jeg kan oplyse,atefter de gældende regler er det kommunernes pligt at af-dække en borgers arbejdsevne, inden der kan tilkendes førtidspension ellerfleksjob. Det er en betingelse for tilkendelsen af førtidspension eller fleksjob,at borgerens arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat i forhold til ethverterhverv.
2
Kommunen har også pligt til at sørge for, at sagen er tilstrækkeligt oplyst til,at der kan træffes afgørelse. Det helbredsmæssige element er alene et del-element i den samlede bedømmelse af en persons arbejdsevne. En førtids-pensions- eller fleksjobsag kan derfor typisk ikke afgøres alene på grundlagaf lægelige oplysninger.Før der kan påbegyndes sag om førtidspension eller fleksjob, skal sagenforelægges rehabiliteringsteamet, som skal vurdere, hvorvidt borgeren skalhave ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Hvis rehabiliteringstea-met vurderer, at ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension ikke er relevanti sagen, indstiller teamet til, at borgeren skal have en anden indsats.I rehabiliteringsteamet sidder repræsentanter for de relevante dele af kom-munens forvaltninger sammen med en sundhedskoordinator, der kommerfra en klinisk funktion i regionen.Det er sundhedskoordinatorens opgave at foretage en sundhedsfaglig vur-dering af borgerens mulighed for arbejde eller uddannelse ud fra de lægeligeoplysninger, der foreligger i sagen.Sundhedskoordinators vurdering af sagen indgår i den samlede indstilling frarehabiliteringsteamet til kommunen om, hvorvidt borgeren efter teametsvurdering skal have ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension.Det er kommunen, som efterfølgende træffer afgørelsen om, hvorvidt ar-bejdsevnen er varigt nedsat, eller om der er muligheder for at udvikle ar-bejdsevnen på trods af de helbredsmæssige begrænsninger. Formålet medreglerne er at sikre, at alle borgere får mulighed for at få den nødvendigehjælp til at komme i beskæftigelse.Borgeren kan påklage kommunens afgørelse om fleksjob eller førtidspensi-on til Ankestyrelsen.
Manu Sareen
/ Bent Nielsen