Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. februar 2014
Ansvarlig: riwa
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af15. januar
2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-
ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr. 149(SOU alm. del).
Spørgsmålet er stillet efter ønske Socialudvalget
Sagsnr.2014 - 378
Spørgsmål nr. 149:
”Vil ministeren oplyse hvilke sanktionsmuligheder der findes i forhold til dekommuner, der ikke overholder reglerne i forbindelse med tvangsfjernelseraf børn?”
Svar:
Det er afgørende, at kommunerne overholderlovgivningen. Det gælder na-turligvis også på anbringelsesområdet. Derfor har vi blandt andet et klagesy-stem, hvor kommunernes afgørelser kan efterprøves af Ankestyrelsen, lige-som Ankestyrelsens afgørelser kan indbringes for domstolene.Ankestyrelsen kan eksempelvis efterprøve afgørelser fra kommunens børnog unge-udvalg om at anbringe et barn eller en ung uden for hjemmet udensamtykke fra forældrene eller den unge, der er fyldt 15 år, jf. servicelovens §168. Ankestyrelsen kan også efterprøve kommunalbestyrelsens afgørelseom ændring eller valg af konkret anbringelsessted, jf. servicelovens § 167.Derudover kan jeg oplyse, at tilsynet med, at en kommune overholder lov-givningen, føresaf Statsforvaltningen, jf. § 47, stk. 1, i lov om kommunernesstyrelse.Statsforvaltningen fører dog ikke tilsyn i det omfang, at særlige klage- ellertilsynsmyndigheder kan tage stilling til den pågældende sag, som fastsat i §48, stk. 3, i lov om kommunernes styrelse. Statsforvaltningen kan såledesikke gå ind i sager, som er behandlet eller kan behandles i Ankestyrelsen.
2
I det omfang en bindende afgørelse truffet af en kompetent rekurs- ellertilsynsmyndighed som eksempelvis Ankestyrelsen ikke efterleves af enkommune, er dette i sig selv en ulovlighed, somStatsforvaltningen har kom-petence og efter omstændighederne pligt til at skride ind overfor (den så-kaldte fogedfunktion).Statsforvaltningen vil således, når dette er påkrævet, kunne pålægge enkommune at efterleve en konkret bindende afgørelse fra Ankestyrelsen.Statsforvaltningen har herunder efter omstændighederne mulighed for attræffe afgørelse om tvangsbøder til de medlemmer af kommunalbestyrelsen,der er ansvarlige for, at kommunen undlader at udføre en foranstaltning,som den efter lovgivningen har pligt til at udføre. Tvangsbøder er et middeltil at få kommunalbestyrelsen til at udføre eller undlade en handling, nårdette ikke kan opnås ad anden vej, men er ikke en straf for en konstateretulovlighed.Enhver, der mener, at en kommune overtræder lovgivningen, kan henvendesig til Statsforvaltningen. Statsforvaltningen beslutter selv, om den vil rejseen tilsynssag, jf. kommunestyrelseslovens § 48 a.
Manu Sareen
/ Lise Stidsen Vandahl