Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1338472_0001.png
1338472_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:24. februar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: chvi

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. januar 2014

følger hermedminister for børn, ligestilling, integration og sociale for-

holds endelige svar på spørgsmål nr. 142 (SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU)

Peter Skaarup (DF).

Sagsnr.2014 - 648

Spørgsmål nr. 142:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange unge der har været anbragt på delvissikrede døgninstitutioner, siden det blev muligt at anbringe unge der og indtilnu?”

Svar:

Ved en delvis lukket døgninstitution og en delvis lukket afdeling på en døgn-institution, jf. servicelovens § 66, stk. 1, nr. 5, forstås en døgninstitution ellerafdeling for børn og unge mellem 12 og 17 år, hvor der i perioder kan sketilbageholdelse i form af aflåsning af yderdøre og vinduer samt fysisk fast-holdelse. Det er børn og unge-udvalget i den unges opholdskommune, dertræffer afgørelse om anbringelse på en delvis lukket institution.Reglerne om delvis lukkede døgninstitutioner blev vedtaget i2010, jf. lov nr.551 af 26. maj 2010 om ændring af lov om social service og lov om rettenspleje (Styrkelsen af indsatsen over for kriminalitetstruede børn). Formålet varat skabe mulighed for at kunne tilbageholde børn eller unge i et positivt pæ-dagogisk og behandlingsmæssigt forløb i visse tilfælde uden at skulle an-bringe den unge på en sikret afdeling.I 2011 stod det dog klart, at ingen kommuner havde valgt at etablere delvislukkede døgninstitutioner.Årsagen hertil var bl.a. kravet om, at hele institutionen skalmålrettes børn ogunge, hvor der er behov for øget magtanvendelsefor at kunne fastholde dem
2
i en socialpædagogiskbehandling. Dette betyder, at det kan være vanskeligtfor den enkeltekommune at udfylde alle pladser på institutionen.På den baggrund nedsatte det daværende Socialministerium i foråret 2011en arbejdsgruppe, som skulle se på, hvordandisse udfordringer bedst kunneløses.Arbejdsgruppen var enig om, at behovet for at kunne tilbageholde og fast-holde de meget udadreagerende børn og ungeer til stede, men at der samti-dig varbehov for, at reglerne blev ændret,således at de nye muligheder formagtanvendelse i højeregrad blev anvendt i overensstemmelse med inten-tionernebag lovgivningen.Regeringen fremsatte på den baggrund et lovforslag om, at der fremoverogså kan etableres delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner, der ermålrettet adfærdsvanskelige unge. Lovforslaget blev vedtaget den 14. maj2013, jf. lov nr. 495 af 21. maj 2013 om ændring af lov om social service oglov om retssikkerhed og administration på det sociale område (kriminalpræ-ventive sociale indsatser).Detforventes, at kommunerne på baggrund af lovændringen i højere grad vilanvende de øgede muligheder for at fastholde børn og unge i en socialpæ-dagogisk behandling, som anvendelsen af delvis lukkede afdelinger og insti-tutioner giver.De senest validerede tal fra Ankestyrelsen anbringelsesstatistiker fra 2012.Heraf fremgår det, at der på daværende tidspunkt ikke var anbragt unge pådelvis lukkede døgninstitutioner.Ministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om, hvilke kommuner som påbaggrund af de ændrede regler planlægger at oprette delvist lukkede afde-linger. Ministeriet har dog fået oplyst, at Københavns Kommune i august2013 har oprettet 4 pladser på en delvis lukket afdeling på Specialinstitutio-nen Skodsborg.
Manu Sareen/ Dan Holmgreen