Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1330646_0001.png
1330646_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:5. februar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: riwa

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af2. januar

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling integration og socia-

le forholdsendelige svarpå spørgsmål nr. 117(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

Sagsnr.2014 - 43

Spørgsmål nr. 117:

Er det ministerens holdning, at man som kommune kan tvangsfjerne et barn,selvom kommunen ikke har afholdt en børnesamtale med barnet?

Svar:

Det er meget vigtigt at inddrage børn og unge i behandlingen af deres egensag. Det gælder ikke mindst i sager om tvangsfjernelse, der er meget indgri-bende i barnets og familiens liv. Barnet eller den unge kan bidrage til at be-lyse problemer og relevante løsninger og skal samtidig have mulighed atudtrykke sin egen mening.Serviceloven stiller krav om, at der finder en samtale sted med barnet ellerden unge, før en foranstaltning sættes i værk. Det gælder som fastsat i § 48også ved anbringelser uden for hjemmet, som gennemføres uden forældre-nes eller barnets samtykke.Samtalen kan kun undlades, hvis barnets eller den unges modenhed ellersagens karakter taler afgørende imod at gennemføre samtalen. Hvis det ertilfældet, skal oplysninger om barnets eller den unges synspunkter søgestilvejebragt på anden vis.Anbringelser af børn og unge uden for hjemmet uden samtykke kan aleneske, hvis der er ”åbenbarrisiko for alvorlig skade på barnets sundhed ellerudvikling”.Afgørelsen træffes af børn og unge-udvalgene, der består af endommer, to børnesagkyndige og to lægmænd (kommunalbestyrelsesmed-lemmer).
2
Børn og unge-udvalgenes afgørelser om anbringelse uden samtykke kanpåklages til Ankestyrelsen og desuden frit indbringes for domstolene.I Ankestyrelsen afholdes et ankemøde,hvor afgørelsen træffes. Her har in-dehaveren af forældremyndigheden m.fl., barnet eller den unge, advokatenog eventuel anden bisidder for forældremyndighedens indehaver eller barneteller den unge mulighed for at udtale sig over for Ankestyrelsen.Såfremt Ankestyrelsen mener, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst, for ek-sempel fordi barnets holdning ikke er belyst, kan Ankestyrelsen træffe afgø-relse om at hjemgive barnet. Der kan dog være tilfælde, hvor Ankestyrelsenvurderer, at der bør ske anbringelse, uanset at der er begået fejl i sagsbe-handlingen.Dette kan ske, hvis Ankestyrelsen således vurderer, at der er "åbenbarrisikofor alvorlig skade på barnets sundhed eller udvikling",og at fejlen,f.eks.manglende afholdelse af børnesamtale, ikke har haft betydning i forhold tilden vurdering.
Manu Sareen/ Lise Stidsen Vandahl