Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1324437_0001.png
1324437_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:20. januar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: rio

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af18. december

2013følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerensendelige

svarpå spørgsmål nr.107(SOU alm. del).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Maja Panduro (S)

Sagsnr.2013 - 9164

Spørgsmål nr. 107:

”Ministeren bedes oplyse, hvad de samlede omkostninger vil være, hvis derindføres minimumsstandarder på det sociale område, således at kommu-nerne som minimum skal yde en service svarende til gennemsnittet i dag påfølgende mål:a) Indskrevne fra kommunen pr. vægtet 65+årig i alt på plejehjem, i plejebo-ligertil ældre, ældreboliger samt øvrige boliger for ældre.b) Antal visiterede hjemmehjælpstimer pr. uge pr. modtager,c) Andel 65+årige (vægtet) der modtager varig hjemmehjælp,d) Antal botilbud for sindslidende og voksne handicappede pr. 18-64-årig(betalingskommune) oge) Enhedsudgift pr. botilbud for sindslidende og voksne handicappedeJf. KORA-rapporten "Kommunale serviceniveauer og produktivitet”

Svar:

For at opgøre omkostningerne til indførelse af minimumsstandarder på æl-dre- og handicapområdet for de angivne ydelser kræves det, at der for hverenkelt kommune kan foretages en præcis opgørelse af, hvad udgifterne tilde enkelte ydelser er, og hvad det dermed vil koste at øge den ydede ser-vice for de kommuner, der ligger under gennemsnitsniveauet. Dette er dogikke muligt, da der både på ældre- og handicapområdet er en række usik-kerheder forbundet med udgiftsopgørelsen.For ældreområdet gælder det, at udgifterne til hjemmehjælp og hjælp i ple-jeboliger mv. til ældre over 65 år og handicappede under 65 år ikke er adskilti de kommunale regnskaber. Der anvendes en fordelingsnøgle til at opgøre-
2
udgifterne til ældre og handicappede på landsplan, men det vil give et megetusikkert resultat at anvende nøglen på enkeltkommuneniveau. Det kan der-for ikke opgøres, hvad det for en given kommune vil koste at yde en service-svarende til gennemsnittet for alle kommuner.For botilbud til handicappede er de offentligt tilgængelige oplysninger fraDanmarks Statistik, jf. KORAs rapport,kun delvist dækkende, idet de ikkeindeholder data for modtagere af omfattende støtte efter servicelovens § 85svarende til et botilbud efter servicelovens §§ 107-08. KORA har selv gen-nemført en undersøgelse af botilbudsområdet, hvor disse data indgår, menikke alle kommuner har deltaget, og ministeriet har ikke adgang til de kom-munefordelte tal fra undersøgelsen. Hertil kommer, at udgifterne til botil-budslignende tilbud efter § 85 ikke kan adskilles fra udgifterne til øvrig støtteefter § 85, og det er derfor ikke muligt at foretage de ønskede beregninger.
Annette Vilhelmsen
/ Anders Holbøll