Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1491491_0001.png
30. januar 2015
J.nr.14-4171117
Til Folketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 793 af 9. september 2014 (alm. del).
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).
Benny Engelbrecht
/ Jeanette Rose Hansen
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1491491_0002.png
Spørgsmål
Hvad er ministerens kommentarer til, at man i Sverige har øget beskæftigelsen især blandt
unge indvandrere som et resultat af en lempelse af momsen på restaurationsbesøg og
hotelophold?
Svar
Den 1. januar 2012 blev momsen i Sverige sænket på restaurations- og cateringydelser fra
25 pct. til 12 pct. Formålet med momsnedsættelsen var dels at gøre reglerne mindre kom-
plicerede, dels at opnå positive samfundsøkonomiske effekter, først og fremmest på den
varige beskæftigelse
1
.
Den svenske regering har bedt Konjunkturinstitutet i Sverige vurdere effekterne af
momsnedsættelsen på restaurationsydelser. I en delrapport fra december 2013 vurderes
det på baggrund af tal for de første 6 kvartaler efter nedsættelsen, at momsnedsættelsen
har sænket priserne på restaurationsbesøg og øget efterspørgslen efter restaurationsydel-
ser. Den øgede efterspørgsel vurderes at have medført en stigning i antallet af beskæftige-
de i restaurationsbranchen på ca. 4.000 fuldtidsbeskæftigede
2
. Der er dog stor usikkerhed
om, hvorvidt de øgede antal arbejdede timer kan henføres til en større andel beskæftigede
og/eller en højere gennemsnitlig arbejdstid for de allerede beskæftigede i branchen.
Ifølge rapporten er grupper med svag tilknytning til arbejdsmarkedet (unge, indvandrere
og ufaglærte) overrepræsenterede i restaurationsbranchen i Sverige, og dermed er der
anledning til at forvente, at en øget efterspørgsel efter restaurationsydelser medfører en
nettostigning i efterspørgslen efter unge og indvandrere i hele økonomien. Dette kan
have en positiv effekt på den varige potentielle beskæftigelse, især hvis branchen kan
fungere som en vej ind på arbejdsmarkedet for disse grupper.
I rapporten understreges det dog, at den skønnede stigning i antallet af beskæftigede i
restaurationsbranchen ikke kan sidestilles med, at momsnedsættelsen på sigt øger beskæf-
tigelsen i hele økonomien tilsvarende. En stigning i beskæftigelsen i restaurationsbran-
chen må således på lidt længere sigt forventes at ske på bekostning af beskæftigelsen i
andre brancher, såfremt arbejdsudbuddet ikke øges eller den strukturelle ledighed ikke
mindskes. Konjunkturinstitutet skal senest den 1. januar 2016 lave en endelig slutrapport
med en vurdering af de langsigtede effekter af momsnedsættelsen på beskæftigelsen. Der
henvises i øvrigt til svar på SAU alm. del spørgsmål nr. 792.
Finansdepartementet: Sänkt mervärdesskatt på restaurang- och cateringtjänster., juni 2011
2
Konjunkturinstitutet: Effekter af sänkt restaurang- og cateringmoms, Specialstudier nr. 36, december 2013.
1
Side 2 af 2