Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1294370_0001.png
1294370_0002.png
J.nr. 13-5301930Den 29. oktober 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 6 af 2. oktober 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Danielsen(V).
Holger K. Nielsen/Jeanette Rose Hansen
1/2
Spørgsmål 6
Ministeren bedes oplyse, hvordan de skærpede dokumentationskrav ved EU-afhentningskøb, som i praksis gør det umuligt for eksempelvis transportvirk-somheder, der handler med brugte lastbiler, at sælge uden moms til andre EU-lande, og dermed gør de danske virksomheder ukonkurrencedygtige i forholdtil konkurrenter i andre EU-lande, harmonerer med EU’s regler om varernesfri bevægelighed samt med regeringens erklærede ønske om at forbedre dendanske konkurrenceevne og skabe vækst i Danmark.
Svar
EU’s momslovgivning er direktivbaseret, og det betyder, at reglerne ommomsfrihed ved EU-afhentningskøb gælder i alle 28 medlemsstater.De fælles EU-regler har til formål at sikre, at momsindtægterne tilfalder denmedlemsstat, hvor det endelige brug af de afhentede varer finder sted. I dagvarierer det imidlertid fra medlemsstat til medlemsstat, hvordan virksomhe-derne kan godtgøre, at betingelserne for at levere momsfrit til andre EU-landeer opfyldt. For at lette samhandlen i EU har erhvervslivets organisationer der-for opfordret medlemsstaterne til at blive enige om et sæt fælles retningslinjer.Dette spørgsmål drøftes nu i EU’s momsforum, som er et nyoprettet forum,hvor skattemyndigheder, virksomhedsrepræsentanter og EU-Kommissionenkan udveksle holdninger og ”bestpractices”. SKAT deltager i arbejdet fradansk side, og SKAT har, på baggrund af det påbegyndte arbejde, besluttet attilbagekalde det tidligere offentliggjorte styresignal om dokumentation vedafhentningskøb i forbindelse med EU-handel.Beslutningen om tilbagekaldelse fremgår af SKM2013.713.SKAT, som er of-fentliggjort den 9. oktober 2013.SKAT afventer arbejdet i EU med henblik på, at det kan indgå i udarbejdelsenaf et nyt styresignal på området. I tilfælde, hvor der, som anført af spørgeren,er særlige udfordringer for visse brancher, vil SKAT forsøge at adressere disse,således at der er lige konkurrencevilkår for erhvervslivet både på dansk ogeuropæisk niveau.
2/2