Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
20. maj 2014J.nr. 14-2134000
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 449af 9. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Morten Østergaard/ Jeanette Rose Hansen
Vil ministeren redegøre for en virksomheds momsafregning til staten, hvis der efter enmomsperiodes udløb opstår en tvist omkring udført arbejde? Kan virksomheden i dennæste momsafregning modregne momsen af det beløb, der er tvist om? Hvilke forholdskal være til stede for, at en virksomhed kan få betalt moms refunderet, i tilfælde hvor enkunde enten ikke kan betale, eller tvisten bilægges med en lavere salgspris til følge?Svar
Jeg kan henholde mig til følgende, som jeg har modtaget fra SKAT:”Tidspunktet for momspligtens indtræden er afgørende for, hvilken momsperiode enleverance skal henføres til. Det tidspunkt, hvor sælger skal betale momsen, og det tids-punkt, hvor en køber eventuelt kan fratrække momsen, fastlægges endvidere ud fra,hvornår momspligten indtræder.Tidspunktet for momspligtens indtræden er som udgangspunkt leveringstidspunktet.Hvis sælger udsteder faktura eller modtager betaling på et tidligere tidspunkt, er det pådette tidspunkt, at momspligten indtræder.Det følger af de nævnte principper for momspligtens indtræden, at sælger skal betalemomstilsvaret (forskellen mellem salgsmomsen og købsmomsen) i en given momsperio-de, uanset sælger yder køber kredit (udsættelse) med betalingen for en given leverance iperioden, og uanset, om sælgers krav om betaling for leverancen, er omtvistet af købersom følge af f.eks. manglende levering, fejl mv. Køber har tilsvarende fradragsret formomsen, selvom køber ikke har betalt momsen til sælger.Når sælger fastholder kravet om betaling, og betalingen derfor er omtvistet mellem par-terne, kan sælger ikke regulere (få tilbagebetalt) salgsmomsen. Hvis tvisten mellem sælgerog køber på den anden side forliges eller på anden måde bringes til ophør (ved dom,voldgift eller på anden måde), og sælger derfor meddeler afslag i leverancens pris, kansælger foretage regulering af salgsmomsen i den periode, hvor prisafslaget ydes. Dette erbetinget af, at sælger udsteder kreditnota til køber, der ligeledes skal regulere sinkøbsmoms i samme periode.Hvis købers manglende betaling af sælgers krav er et udslag af købers manglende beta-lingsevne, kan sælger regulere salgsmomsen, når tabet er endeligt konstateret som tabt.Det vil - med visse undtagelser - som udgangspunkt altid være tilfældet ved afslutningenaf købers konkurs-/dødsbo.”
Side 2af 2