Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1304681_0001.png
1304681_0002.png
J.nr. 13-5667485Den 26. november 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 43 af 29. oktober (alm. del). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).
Holger K. Nielsen/Lene Skov Henningsen
1/2
SpørgsmålMinisteren anmodes om at redegøre for, hvilket økonomisk rationale der lig-ger bag forskelsbehandlingen i de samlede energiafgifter, dvs. efter refusionerog tilskud, for forskellige erhvervshovedgrupper.
SvarEnergiafgifterne for erhverv er differentieret efter anvendelsesformål, jf. be-svarelsen af SAU alm del spm. 42 af 29. oktober 2013.Princippet i differentieringen af energiafgifterne for erhverv er, at afgiftsni-veauerne er fastsat under hensyntagen til,a) hvor husholdningslignende anven-delsesformålet er,b)om energien anvendes til produktion i konkurrenceudsat-te erhverv samtc)om anvendelsesformålet er energiintensiv produktion i kon-kurrenceudsatte erhverv. Udledningsafgifterne på CO2, svovl (SO2) og kvæl-stofoxider (NOx) er differentieret efter indholdet af de pågældende stoffer ibrændslet. Herudover skal differentieringen af de danske energiafgifter opfyldeEU’s energibeskatningsdirektiv og statsstøttereglerne.Energiforbrug til husholdningslignende formål beskattes med samme satsersom husholdningernes energiforbrug. Det gælder brændsler og el til rumvar-me, brugsvand og komfortkøling.For konkurrenceudsatte erhverv gives delvist godtgørelse af energiafgift afbrændsler og el til procesformål. Konkurrenceudsatte erhverv defineres i ener-giafgiftslovgivningen som momsregistrerede virksomheder; for så vidt angårelafgiften dog fraregnet liberale erhverv omfattet af elafgiftslovens bilag 1.I overensstemmelse med EU’s energibeskatningsdirektiv gælder særlige lem-pelser for visse energiintensive erhverv såsom olieraffinaderier, fiskere, luft- ogsøfart, landbrug og væksthusgartnerier samt mineralogiske og metallurgiskeprocesser.
2/2