Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1362124_0001.png
1362124_0002.png
28. april 2014J.nr. 14-1920066
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 403af 2. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Vil ministeren redegøre for, om det er muligt at skelne mellem danskere med bopæl iDanmark, der har kørselsfradrag for kørsel i udlandet og værdien heraf, og udlændinge,der arbejder i Danmark og får kørselsfradrag for kørsel til hjemlandet og værdien heraf?

Svar

Det er muligt at skelne ud fra kriterier om skattepligtens omfang. Den ene gruppe omfat-ter fuldt skattepligtige til Danmark, dvs. personer med sædvanlig bopæl i Danmark ogarbejdssted udenfor landets grænser. Den anden persongruppe omfatter begrænset skat-tepligtige, dvs. personer bosat i udlandet, der optjener indkomst ved arbejde udført iDanmark eller har indtægter fra fast ejendom eller erhvervsvirksomhed med fast drifts-sted i Danmark. I begge persongrupper kan der være såvel danske som udenlandskestatsborgere.Som hovedregel har SKAT oplysninger om afstanden mellem pendleres sædvanlige bo-pæl og arbejdspladsen for så vidt angår skattepligtige med såvel bopæl som arbejdspladsindenfor landets grænser. For så vidt angår pendlere med bopæl eller arbejdsplads udenfor landets grænser, findes der ingen afstandsoplysninger i SKATs registre.Det er således ikke muligt at opgøre, hvor stor en del af kørslen, der foregår udenforDanmarks grænser, for arbejdstagere, der i forbindelse med pendling til og fra arbejdsste-det krydser landegrænsen.Det skal i den forbindelse bemærkes, at fradraget efter gælden-de regler i visse tilfælde ikke beregnes på grundlag af kilometerafstanden, eksempelvishvor fradraget vedrører dokumenterede udgifter for transport med rutefly.En differentiering af befordringsfradragssatserne udelukker ikke udlændinge fra at fåbefordringsfradrag. En begrænsning af befordringsfradraget, der indebærer, at arbejdsta-gere fra andre EU-lande med arbejdsplads i Danmark, men bopæl uden for Danmark, vilfå et lavere befordringsfradrag end danske arbejdstagere med samme afstand mellem dendanske bopæl og den udenlandske arbejdsplads, vurderes dog at være i strid med EU-rettens regler om arbejdskraftens fri bevægelighed.
Side 2af 2