Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1358070_0001.png
1358070_0002.png
1358070_0003.png
11. april 2014J.nr. 14-1073994
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 349af 14. marts 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Ministeren bedes oversende en opdateret besvarelse af sit svar på SAU (Folketingsåret2008-09) alm. del - spørgsmål 176, således at provenuet i 2014 beregnes, hvis alle kapital-indkomster beskattes som arbejdsindkomst, uden at der også gives fuldt fradrag for nega-tiv nettokapitalindkomst.

Svar

Efter gældende regler beskattes kapitalindkomst forskelligt, afhængigt af om der ertaleom, at en person har negativ eller positiv nettokapitalindkomst. Endvidere afhængerbe-skatningen af, hvilke kilder kapitalindkomsten stammer fra. Således gælder der særlige-beskatningsregler for aktieindkomst bestående af aktieudbytter og aktieavancer.Beskatningen af positiv nettokapitalindkomst adskiller sig fra beskatningen af arbejdsind-komstved, at der for det første ikke beregnes arbejdsmarkedsbidrag af kapitalindkomst,fordet andet ved at der er et bundfradrag for positiv nettokapitalindkomst i topskat-tegrundlaget,og endelig ved at det skrå skatteloft for kapitalindkomst er 42 pct. mod 51,7forarbejdsindkomst. Hvad angår bundskat, sundhedsbidrag samt kommune- og kirkeskat-terbeskattes positiv nettokapitalindkomst på samme måde som arbejdsindkomst.Den skattemæssige behandling af negativ nettokapitalindkomst adskiller sig derimod væ-sentligtfra behandlingen af negativ personlig indkomst, idet negativ nettokapitalind-komstkun har en skattemæssig fradragsværdi på ca. 33,6 pct. for den del, der ikke oversti-ger50.000 kr. for ugifte og 100.000 kr. for ægtepar og lavere for negativ nettokapitalind-komstherudover, mens negativ personlig indkomst har fuld fradragsværdi på op til 51,7pct.plus evt. kirkeskat.Aktieindkomst beskattes særskilt efter en progressiv skala med 27 pct. af aktieindkomst-under 49.200 kr. (2014), og med 42 pct. af den del af aktieindkomsten, der overstiger49.200 kr. Eraktieindkomsten negativ, beregnes skatteværdien af det negative beløb medsamme skattesatserog progressionsgrænse, som gælder for positiv aktieindkomst.En generel beskatning af al positiv nettokapitalindkomst på lige fod med arbejdsindkomstvil indebære, at aktieindkomst og kapitalindkomst sammenlægges. Er nettokapitalind-komstenefter den udvidede definition negativ, indgår den på samme måde som den nu-værende kapitalindkomst i den skattepligtige indkomst, hvorved fradragsretten for bl.a.renteudgifter i kommune- og kirkeskat samt i sundhedsbidraget bevares.Er nettokapitalindkomst efter den nye definition positiv, indgår den på samme måde sompositiv nettokapitalindkomst efter gældende regler i grundlaget for bundskat og topskat.Dog er det skrå skatteloft for kapitalindkomst sat lig det skrå skatteloft for anden ind-komst, og bundfradraget for kapitalindkomst i topskatten er sat lig nul. Endelig indgårpositiv nettokapitalindkomst i grundlaget for arbejdsmarkedsbidraget.Lægges disse forudsætninger til grund, skønnes en beskatning af al positiv nettokapital-indkomst som arbejdsindkomst at medføre et umiddelbart merprovenu i størrelsesorde-
Side 2af 2
nen ca. 5,8 mia. kr. årligt før tilbageløb (2014-niveau) og ca. 4,4 mia. kr., når der tageshøjde for automatisk tilbageløb på moms og afgifter.Der er i denne sammenhæng ikke foretaget en analyse af de omfattende afledede sam-fundsøkonomiskekonsekvenser på bl.a. opsparingen, boligmarkedet og kapitalmarkeder-neaf en sådan ændring.Derudover skal det bemærkes, at der med gældende regler er en sammenhæng mellempåden ene side beskatning af aktieindkomst og på den anden side beskatning af ind-komstfrapersonlig ejet virksomhed. Selskabers overskud beskattes først med selskabsskat-ten på 24,5pct. og dernæst med op til 42 pct. i aktieindkomstskat af resten. Det giver enmarginal beskatningpå ca. 56,2 pct.1, hvilket svarer til den højeste marginalskat for ind-komst fraf.eks.egen virksomhed, hvoraf der betales arbejdsmarkedsbidrag. Dermed erskattesystemet i det storehele robust over for valg af virksomhedsform (personlig ejetvirksomhed eller selskab).Med forslaget fjernes denne sammenhæng, idet den højeste marginalskat inkl.selskabsskatfor aktieindkomst bliver ca. 66,9 pct. i 2014 og ca. 65,8 pct. fra 2016.
1
Selskabsskattesatsen nedsættes gradvist til 22 pct., så den samlede højeste beskatning af aktieindkomst udgør ca. 54,8 pct.fra og med 2016.
Side 3af 3