Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
3. marts 2014J.nr. 14-0363578
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 239af 4. februar 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).
Morten Østergaard/ Lise Bo Nielsen
Vil ministeren redegøre for, hvorfor Danmark stiller ringere krav til gennemsigtighed ivirksomheders ejerforhold og økonomisk aktivitet end andre lande?Svar
Rapporten fra Global Forum on Transparency and Exchange of Information om Dan-mark fra 2011 indeholdt bl.a. anbefalinger til forbedring af de danske regler om eje-roplysninger vedrørende kommanditselskaber. Rapporten påpegede, at de daværenderegler ikke nødvendigvis sikrede, at der eksisterer ejeroplysninger om kommanditisterne ikommanditselskaber. Det anbefaledes derfor, at det blev sikret, at sådanne oplysningerkunne fremskaffes.Regeringen ændrede derfor i 2012 reglerne om ejeroplysninger i skattekontrolloven. Ak-tie- og anpartsselskaber skal afgive ejeroplysninger i selvangivelsen. Dette var imidlertidikke muligt for så vidt angår kommanditselskaber, da disse ikke er selvstændige skattesub-jekter og derfor ikke afgiver nogen selvangivelse. I stedet blev kommanditselskaberneforpligtigede til at føre lister over alle ejere og deltagere i selskabet. Denne lovgivnings-ændring skulle netop sikre, at Danmark lever op til de internationale forpligtelser omkringskattelybekæmpelse.Denne nye lovgivning medfører, at SKAT kan kontrollere, om der er danske skattepligti-ge medejere i et kommanditselskab. Hvis udenlandske myndigheder beder om, at detkontrolleres, om der er udenlandske deltagere, kan SKAT også gøre det.Erhvervsstyrelsen er ved at udarbejde et offentligt tilgængeligt register over kapitalejere,som besidder mere end 5 pct. af stemmerettighederne eller selskabskapitalen i aktie- oganpartsselskaber. Jeg har noteret, at de øvrige nordiske lande kræver registrering af identi-tetsoplysninger på kommanditisterne i selskabsregistrene. Det tværministerielle udvalg,som regeringen nedsatte i november 2013 som en del af initiativerne til at bekæmpe skat-tely, er blevet bedt om at se på dette spørgsmål.Jeg er imidlertid ikke i tvivl om, at den internationale skattelybekæmpelse er det mesteffektive middel mod skatteunddragelse. Regeringen er derfor på EU-niveau tilhænger afoffentlig adgang til oplysninger om, hvem der reelt ejer selskaberne.Et direktivforslag fra EU kommissionen stiller krav om ændringer på det selskabsretligeområde, idet selskaber og andre juridiske personer fremover vil skulle tilvejebringe ogopbevare oplysninger om sine ejerforhold (såkaldte ”reelle ejere”). Oplysningerne skalefter forslaget gøres tilgængelige for myndigheder og de virksomheder og personer, somer omfattet af hvidvaskloven. Her støtter regeringen muligheden for at gå endnu længereog give offentlig adgang til disse oplysninger, som f.eks. foreslået af G8.
Side 2af 2