Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
3. marts 2014J.nr. 14-0187819
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 206af 21. januar 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).
Morten Østergaard/ Jeanette Rose Hansen
Vil ministeren oplyse, hvordan køberen af en erhvervsejendom sikres adgang til korrektskødestempling af adkomsten til en ejendom, i situationer hvor der er handlet mellemåbenlyst uafhængige parter, og den offentlige ejendomsværdi klart overstiger handelspri-sen, nu da muligheden for omvurderinger er suspenderet i flere år, og betingelsen foreventuel nedsættelse af ejendomsvurderingen og dermed nedsættelse af skødestempel er,at der klages inden tinglysning af handlen? Vil ministeren endvidere oplyse, om ministe-ren finder det rimeligt, at købere af ejendomme i suspensionsperioden kan komme til atbetale en for høj stempelafgift, og vil ministeren sikre, at disse købere, når det igen blivermuligt at få foretaget en omvurdering, kan få refunderet den for meget betalte afgift tilstempling af skødet?
Tinglysningsafgiften af en erhvervsejendom beregnes på baggrund af det højeste beløb afenten handelsprisen eller den offentlige vurdering.Den 20. december 2013 vedtog Folketinget L 80 om ændring af vurderingsloven og ting-lysningsafgiftsloven. Det er herefter ikke muligt at få foretaget omvurderinger af ejen-domme uden for de almindelige vurderingsterminer frem til den 1. marts 2016, ligesomden almindelige klagesagsbehandling kommer til at foregå efter dette tidspunkt.Hvis en erhvervsejendom i dag handles til en pris under den aktuelle vurdering, og vurde-ringen senere sættes ned som følge af klage- somvil kunne indgives i 2016 -er det efter degældende regler som udgangspunkt ikke muligt at få tinglysningsafgift tilbagebetalt. Efterde gældende regler kan tinglysningsafgiften kun tilbagebetales, hvis klagen er indgivetinden tinglysningen.Hvis tinglysningsafgiften er beregnet på baggrund af en ejendomsværdi, der senere erblevet nedsat som følge af, at ejendomsvurderingen er blevet foretaget på et fejlagtigtgrundlag som følge af fejlagtig eller manglende registrering af ejendommens grundareal,bygningsareal, planforhold eller lignende faktiske forhold, vil den for meget betalte ting-lysningsafgift i dag efter omstændighederne dog fortsat kunne ændres.L 80 var første del af udmøntningen af regeringens udspil ”Tillid til ejendomsvurderin-gerne” fra oktober 2013. Som det fremgår af bemærkningerne til L 80, er det regeringenshensigt til efteråret at fremsætte lovforslag om udmøntningen af den resterende del afregeringens udspil.Regeringen vil i denne forbindelse overveje muligheden for samtidig at ændre tinglys-ningsafgiftsloven, således at tinglysningsafgift i denne særlige situation vil kunne tilbage-betales, hvis afgiften er beregnet på grundlag af en vurdering, der senere sættes ned.
Side 2af 2
Side 3af 3