Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 13-5376483Den 8. november 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 20 af 7. oktober 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).
Holger K. Nielsen/Søren Schou
1/2
Spørgsmål
I hvilket omfang var den daværende minister orienteret om, at der var storeproblemer med SKAT´s ejendomsvurdering – som Rigsrevisionen har påpe-get, at der har været problemer med i årevis – da ministeren fremsatte og fikvedtaget lovforslag L 198 (folketingsåret 2011-12) om ændrede regler for gen-optagelse af gamle ejendomsvurderinger over for SKAT?
Svar
Det siger sig selv, at min forgænger ikke havde den viden, som vi har nu efterRigsrevisionens beretning fra august 2013, som skarpt kritiserer de offentligeejendomsvurderinger. Det bemærkes i den forbindelse, at Kammeradvokatenefterfølgende har vurderet, at SKATs vurderinger af ejerboliger ikke har væretupræcise i en sådan grad, at SKATs hidtidige fortolkning og forvaltning afvurderingssystemet falder uden for lovens rammer.L 198 var en del af den skattereform, der for et år siden blev gennemført afregeringen sammen med Venstre og Konservative. Forslaget handler om toting, nemlig en fremadrettet afskaffelse af grundforbedringsfradraget og æn-drede regler for genoptagelse af gamle ejendomsvurderinger.Det er vigtigt, at understrege, at det var reglerne for genoptagelse af gamlevurderinger, der blev ændret med L 198 - ikke klagereglerne.En boligejer kansåledes både før og efter vedtagelsen af L 198 klage, hvis vedkommende ikkekan acceptere det beløbsmæssige resultat af sin ejendomsvurdering.Forskellen mellem genoptagelse og klage er, at man ved genoptagelse ser pågrundlaget for vurderingen, mens man ved klage ser på resultatet af vurderin-gen.Baggrunden for, at genoptagelsesadgangen for ejendomsvurderingerne er ble-vet ændret, er, at genoptagelser tidligere kunne finde sted i langt videre om-fang end tilsigtet. Der var nemlig i praksis eksempler på genoptagelser pågrund af forhold, der lå 20 år eller mere tilbage i tiden.Efter vedtagelsen af L 198 kan ejendomsvurderinger kun genoptages, hvis deer foretaget på et fysisk/materielt fejlagtigt grundlag – fx. forkertarealangivelse.De rent beløbsmæssige vurderingsskøn kan man som oven for nævntfortsatklage over inden for den almindelige klagefrist. Fristen er 1. juli i det år, hvorman modtager vurderingen.Jeg ser derfor ingen sammenhængmellem Rigsrevisionens kritik af de offentli-ge ejendomsvurderinger og fremsættelsen af L 198.
2/2