Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1295215_0001.png
1295215_0002.png
1295215_0003.png
J.nr. 13-5376354Den 31. oktober 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 19 af 7. oktober 2013 (alm. del).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/3
Spørgsmål
Ministeren bedes redegøre for den samlede effekt på statens provenu (inklusi-vetilbageløb og ændret adfærd), såfremt vilkår og satserne for kapitalbeskat-ningi Danmark var identiske med de svenske. Opgørelsen bedes foretagetsamlet samt for hver af de enkelte former (aktieavancebeskatning, beskatnin-gaf udbytter, beskatning af renteindtægter o. lign. samt selskabsbeskat-ning).Ændringerne i provenu bedes oplyst for de kommende fem finansårsamtvarig virkning. Endvidere bedes ministeren oplyse, i hvilke love de enkeltbe-skatningsformer er hjemlet, samt redegøre for hvorvidt gældende lovgivningerresultat af et politisk forlig.
Svar
Kapital- og selskabsbeskatningen er en integreret del af det samlede skattesy-stem. En omlægning af kapital- og selskabsbeskatningen til svenske satser oggrundlag som efterspurgt skal således ses i sammenhæng med det samledeskattesystem. En sådan omlægning vil dermed kræve, at der skal foretages enrække tilpasninger i det øvrige system for at opretholde sammenhængen i detsamlede skattesystem. Dette gælder fx i forhold til hovedaktionærbeskatnin-gen.Derudover vil ændringerne i kapitalbeskatningen påvirke skatteydernes adfærd,bl.a. i forhold til den samlede opsparing, fordelingen af opsparingen mellempensionsopsparing og fri opsparing samt den frie opsparings fordeling på akti-er og obligationer. Endvidere vil ændringerne påvirke valget af ejerbolig contralejebolig.Samlet set vil en omlægning af kapital- og selskabsbeskatningen til svenskesatser og grundlagsåledes kræve særdeles omfattende analyser for at kunnefastlægge de provenumæssige virkninger for de offentlige finanser. Skattemini-steriet vurderer, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at afsætte de betydeligeressourcer, der vil være nødvendige for at besvare spørgsmålet fyldestgørende.De lovgivningsmæssige regler for hver enkeltkapitalskat findes typisk i en ræk-ke love. Det er derfor vanskeligt at udpege en specifik hjemmel for hver enkeltkapitalskat.Med hensyn til, hvorvidt lovgivningen er omfattet af et politisk forlig, gælderdet, at beskatningen af personers aktieavancer indgik iAftale om forenkling afreglerne for beskatning af aktier2005,som forsat er gældende jf.http://www.ft.dk/samling/20111/almdel/fiu/spm/342/svar/912238/1167650.pdf.
2/3
Endvidere blev det iAftale om en skattereformfra 2012 aftalt, at ejendomsværdi-skatten og skatteværdien af rentefradraget fastholdessvarende til gældendelovgivning frem til 2020.
3/3