Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 14-0048657Den5. februar 2014
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes endeligtsvar på spørgsmål nr. 185 af 8. januar 2014 (alm. del)stillet af formand for Skatteudvalget Mads Rørvig.
Morten Østergaard/Anita Hørby
1/4
SpørgsmålVil ministeren oplyse, hvordan man som privatperson forholder sig, hvis man"ansætter" en person på 16 år til 2-4 timer om ugen at passe familiens børn,gøre rent m.v., herunder om man– skal have et CVR-nummer og registreres som arbejdsgiver,– skal indbetale arbejdsmarkedsbidrag,– skal have særlige forsikringer,– skal indbetale ATP,– skal indbetale feriepenge,– skal føre lønregnskab, og– skal indbetale moms.Ministeren bedes desuden redegøre for, om der eventuelt er andet, som manskal være opmærksom på. Endvidere bedes ministeren beskrive eventuelleindbetalings- og indberetningsterminer, og til hvilke institutioner disse skalske. Ministeren bedes oplyse, om svaret ændrer sig, hvis personen er over 18år? Ministeren bedes oplyse, om svaret ændrer sig, hvis der er tale om engennemsnitlig ugentlig arbejdstid på op til henholdsvis 8 eller 12 timer omugen?
SvarJeg kan henholde mig til følgende, som jeg har modtaget fra SKAT:”Det er ved besvarelsen forudsat, at spørgsmålet ikke omhandler ordningerfastsat med udgangspunkt i § 86 i dagtilbudsloven. Der spørges til den situati-on, hvor en privat person ansætter en barnepasser på 16 år 2-4 timer om ugen,herunder om det betyder noget for besvarelsen, at barnepasseren er over 18 år,eller der er en ugentlig arbejdstid på 8-12 timer.Ansætter en privatperson en barnepasser, der skal passe familiens børn 2-4timer om ugen, gælder de regler, der er nævnt nedenfor. Medmindre der ernævnt andet, så er personens alder uden betydning. For så vidt angår antalletaf timer, 2-4 timer eller mellem 8 og 12 timer om ugen, vil det være anført,hvor det er relevant for besvarelsen.Da den rejste problemstilling reguleres af lovgivning, der henhører under flereministerier, er der indhentet bidrag til svaret fra Beskæftigelsesministeren ogSocial-, Børne- og Integrationsministeren.Skat, arbejdsmarkedsbidrag og momsLøn m.v. til hushjælp og anden medhjælp i privat husholdning er B-indkomstfor modtageren. Det betyder, at barnepasseren skal opgive indkomsten som B-2/4
indkomst i selvangivelsens rubrik 20. Den privatperson, der ansætter barne-passeren, skal hverken indeholde A-skat eller arbejdsmarkedsbidrag af denudbetalte løn.En privatperson, der ansætter en barnepasser, under de i spørgsmålet anførteforudsætninger, skal ikke betale moms.”SKAT har indhentet følgende supplerende oplysninger fra Beskæftigelsesmini-steriet:”Der kan på Beskæftigelsesministeriets område særligt peges på følgende reg-ler i forhold til ansættelse i den private husholdning. Det bemærkes, at der kanvære andre regler, der kan have betydning for ansættelse i den private hus-holdning, afhængig af hvilke opgaver, der skal udføres.ATPEfter lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, skal der betales bidrag til ATPfor en lønmodtager, der er 16 år og derover såfremt denne arbejder 9 timer ogderover om ugen.ArbejdsskadesikringAlt arbejde for en arbejdsgiver er omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Detgælder derfor også for arbejde for en arbejdsgiver i privat tjeneste eller privathusholdning. Der gælder ingen nedre grænse for ansættelsens omfang og va-righed.Arbejdsgiveren har pligt til at sikre sine ansatte. Dette gælder også ansatte iprivat tjeneste og privat husholdning.Arbejdsskadesikringsloven indeholder imidlertid en særregel netop for ansattei privat tjeneste og privat husholdning. Der er således ikke pligt til at sikre an-satte, der udfører privat tjeneste eller privat husholdning, hvis den samledebeskæftigelse ikke overstiger 400 timer i et kalenderår svarende til ca. 7,7 timerom ugen. Udgifter til erstatning og godtgørelse i tilfælde af skade finansieresefter særlige reglerArbejdsgiveren opfylder sin pligt til at sikre de ansatte ved at tegne forsikring iet arbejdsskadeforsikringsselskab (ulykker) og tilslutte sig ArbejdsmarkedetsErhvervssygdomssikring (erhvervssygdomme). Bidrag til Erhvervssygdomssik-ringen opkræves af ATP sammen med evt. bidrag til ATP-pension.Der er ikke forskel på reglerne efter arbejdsskadesikringsloven afhængig af denansattes alder. Det er således uden betydning, om den ansatte er 16 eller 18 år.3/4
AnsættelsesbevislovenSom følge af ansættelsesbevisloven skal der for lønmodtagere, der arbejdermere end 8 timer om ugen, udarbejdes ansættelsesbevis, som skal udleveres tillønmodtageren, når ansættelse varer mindst en måned. Ansættelsesbeviset skalindeholde en række minimumsoplysninger om ansættelsesforholdet.Grænsen på de 8 timer om ugen følger direkte af direktiv nr. 91/533 af 14.oktober 1991 (om arbejdsgiverens pligt til at underrette arbejdstageren omvilkårene for arbejdskontrakten eller ansættelsesforholdet), der ligger til grundfor ansættelsesbevisloven.FerielovenDet følger af ferieloven, at hushjælp eller anden medhjælp i en privat husstand,som gennemsnitligt højst arbejder 8 timer om ugen, optjener ret til 2,08 dagesbetalt ferie for hver måned, hushjælpen er ansat. Ferieperioden er lig optje-ningsperioden, hvilket betyder, at hushjælpen holder ferien i takt med, at feri-en optjenes. Når hushjælpen fratræder, udbetaler husstanden tilgodehavendeferiepenge direkte til hushjælpen, medmindre der er forløbet mere end 3 årefter, at ferien er optjent. Husstanden skal således hverken under ansættelses-forholdet eller i forbindelse med fratræden indbetale feriegodtgørelse til Fe-rieKonto. Det har ikke betydning, om hushjælpen er under eller over 18 år.Hvis hushjælpen arbejder mere end 8 timer om ugen i gennemsnit, er hushjæl-pen omfattet af ferielovens almindelige regler. Det vil sige, at ferien optjenes ikalenderåret og afholdes i ferieåret, der starter den 1. maj efter kalenderåretsafslutning. Der skal betales feriegodtgørelse fra første tjente krone med 12,5pct. af lønnen i kalenderåret til hushjælpen. Har den private husstand intetCVR-nummer, skal arbejdsgiveren indberette feriepenge på en særlig blanket,der rekvireres hos FerieKonto. Arbejdsgiveren vil ikke modtage en opkræv-ning fra FerieKonto, men skal selv foretage indbetaling på det kontonummer,der fremgår på blanketten. Betalingen finder sted i forbindelse med, at blan-ketten indsendes til FerieKonto. Har den private husstand derimod et CVR-nummer, skal feriegodtgørelsen indberettes hver måned til indkomstregistret,og feriegodtgørelsen skal indbetales til FerieKonto henholdsvis den 1. maj,den 1. august, den 1. november og den 1. februar med sidste rettidige beta-lingsdag den 7. i forfaldsmåneden.”
4/4