Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1321478_0001.png
1321478_0002.png
J.nr. 14-0018744Den 13. januar 2014
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 151 af 17. december 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig(V).
Jonas Dahl/Tina R. Olsen
1/2
Spørgsmål
Spillemyndighederne har to midler, der kan tages i brug, når der skal bekæm-pes ulovlige udbydere af spil på nettet: 1) internetblokering og 2) betalingsblo-kering. Det fremgår af Spillemyndighedens årsrapport fra 2012 (s. 29), at der i2012 blev foretaget 20 internetblokeringer, men der står ikke noget om beta-lingsblokeringer i årsrapporten. Vil ministeren på denne baggrund bekræfte, atbetalingsblokering slet ikke benyttes og forklare baggrunden for dette?
Svar
Jeg kan bekræfte, at betalingsblokering ikke benyttes på nuværende tidspunkt.Baggrunden for dette er, at bankerne ikke har de tilstrækkelige tekniske forud-sætninger for at blokere for betalinger. Hvis bankerne skal være i stand til atbetalingsblokere betalinger via kreditkort, så vil det kræve, at der udvikles enteknisk løsning hos bankernes betalingstjenesteoperatører. En sådan løsningvil være dyr at udvikle, og udviklingsomkostningerne vil i givet fald blive op-krævet hos alle despiludbydere, der har en dansk tilladelse.Effektiviteten af et betalingsblokeringssystem vurderes desuden at være be-grænset, da spiludbyderne konstant indfører nye betalingstjenester, hvilket gørdet yderst vanskeligt og ressourcekrævende at etablere en blokering, hvor detikke er muligt for spillere at omgå blokeringen ved at skifte betalingsmiddel.På den baggrund vil betalingsblokering i praksis kun kunne få en meget be-grænset betydning i beskyttelsen af det lovlige danske marked og vil ikke ståmål med de ressourcer, der skal investeres.Det ulovlige spilmarked vurderes af Spillemyndigheden at udgøre mindre end5 pct. af det samlede spilmarked. Hertil kommer, at antallet af udenlandskehjemmesider, som Spillemyndigheden har vurderet som værende i strid medspillelovgivningen siden starten af 2012, kun har resulteret i 20 internetbloke-ringer indtil videre. Det skyldes primært, at langt størstedelen af de ulovligespiludbydere vælger at tilpasse deres spiludbudefter en dialog med Spillemyn-digheden, så det ikke længere er i strid med dansk spillelovgivning. Dog kander forventes et mindre antal anmodninger om internetblokeringer som udlø-ber af overvågningen af det ulovlige spilmarked i 2013.Samlet set udgør udstedelsen af tilladelser til lovlige spiludbydere, markedsfø-ringsforbuddet, internetblokering, samt dialogen med spiludbyderne enganskeeffektiv beskyttelse af det lovlige marked.
2/2