Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. december 2013PolitikontoretSamina Munir Lanewala2013-0030-1738947780
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 91 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. oktober2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Michael Aastrup Jensen (V).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 91 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse antallet af henholdsvis anmeldelser ogdomme i sager relateret til IPR-kriminalitet (brud på immateri-elle rettigheder) på landsplan i Danmark?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”1. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at sager om krænkelse afimmaterielle rettigheder dækker over et større antal særlove,herunder varemærkeloven, ophavsretsloven, patentloven, lovom radio- og fjernsynsvirksomhed mv. Der kan være tale omet bredt spektrum af sagstyper fra eksempelvis mindre grovesager om forfalskning af et begrænset antal produkter til om-fattende og organiseret kriminalitet med betydelige øko-nomiske og samfundsmæssige konsekvenser, som kan væreomfattet af straffelovens § 299 b.De tal, der er anført nedenfor, afviger fra de tal, som jeg tidli-gere har oplyst i forbindelse med mit bidrag til Justitsministe-riets besvarelse af 17. december 2012 af spørgsmål nr. 252(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Dette skyldes, at sagerom overtrædelse af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed,herunder sager om såkaldt card-sharing, nu også er medtaget iopgørelserne, hvilket ikke var tilfældet i mit tidligere bidrag.Antallet af anmeldelser til politiet om krænkelse af immateriel-le rettigheder fordeler sig således inden for de senere år:2009
272010
322011
1872012
1372013
37
Kilde: POLSAS, gerningskode 77658, 83981, 84255 og 90400
Antallet af fældende afgørelser, herunder udenretlige bødeved-tagelser mv., fordeler sig således i samme periode:2009
72010
42011
472012
1492013
32
Kilde: POLSAS, gerningskode 77658, 83981, 84255 og 90400
Antallet af frifindelser ved domstolene ser således ud i perio-den 2009-2013:
2
Kilde: POLSAS, gerningskode 77658, 83981, 84255 og 90400
Det bemærkes, at tallene for 2013 alene omfatter anmeldelserog afgørelser for årets første 10 måneder.Det bemærkes endvidere, at tabellerne ikke umiddelbart erindbyrdes sammenlignelige fra år til år, idet der ikke nødven-digvis er afsagt dom mv. samme år, som anmeldelsen er indgi-vet.De anførte tal, der stammer fra Politiets Sagsstyringssystem(POLSAS), omfatter ikke de sager, der har været behandlet hosStatsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Krimi-nalitet (SØIK). I perioden 2009-2012 har SØIK efterforsket ogbehandlet i alt 3 sager om krænkelse af immaterielle rettighe-der. På nuværende tidspunkt er der 6 verserende sager hosSØIK om krænkelse af immaterielle rettigheder, herunder 4nye sager opstartet i 2013.2.
Jeg kan i øvrigt mere generelt oplyse, at der i Rigsadvoka-tens Meddelelse nr. 5/2010 er fastsat nærmere retningslinjerom politiets og anklagemyndighedens behandling af sager omkrænkelse af immaterielle rettigheder. Der er således med hen-blik på at styrke behandlingen af disse sager bl.a. indført ensærlig visitationsordning, der indebærer, at politikredsene skalorientere SØIK, hvis de modtager en anmeldelse eller i øvrigtindleder efterforskning eller rejser tiltale i en sag om krænkelseaf immaterielle rettigheder.Politikredsen skal orientere SØIK, hvis politikredsen efter endtefterforskning finder, at der ikke bør rejses tiltale. Hvis SØIKikke umiddelbart er enig i politikredsens vurdering af sagen,kan SØIK anmode politikredsen om, at sagen forelægges forden regionale statsadvokat til afgørelse.Hvis SØIK skønner, at en sag efter sit omfang og sin karakterfalder ind under statsadvokatens område, kan SØIK overtageefterforskningen af sagen.På baggrund af drøftelser med repræsentanter for rettighedsha-verne og de relevante myndigheder har Rigsadvokaten efterdrøftelse med Rigspolitiet endvidere i juli 2013 iværksat enrække initiativer med henblik på yderligere at styrke og under-støtte politiets og anklagemyndighedens behandling af sagerom krænkelse af immaterielle rettigheder, således at der skeren styrkelse af SØIK’s opgaver og rolle ved behandlingen afdisse sager og af politikredsenes håndtering af disse sager.
3
Visitationsordningen er således udbygget, hvilket indebærer, atalle anmeldelser om krænkelse af immaterielle rettigheder kanindgives til SØIK, uanset hvor overtrædelsen kan anses for be-gået. Rettighedshaverne er i den forbindelse blevet opfordret tilat indgive anmeldelser til SØIK og ikke til de enkelte politi-kredse.Det er endvidere besluttet, at SØIK skal behandle væsentligtflere sager om krænkelse af immaterielle rettigheder end hidtil,således at navnlig større og mere komplekse sager behandles afSØIK, mens de mindre sager som udgangspunkt skal behand-les i politikredsene.I sager, som behandles i politikredsene, kan SØIK herudoveryde bistand til efterforskning og retsforfølgning, herunder sær-ligt i de mere komplicerede sager. SØIK vil i givet fald kunnebistå med efterforskningsmæssig og juridisk vejledning ogsparring ved behandlingen af konkrete sager i politikredsene,herunder i relation til udarbejdelse af efterforskningsoplæg, bi-stand ved forberedelse af ransagning, hjælp til udarbejdelse afanklageskrifter mv. samt assistance ved tilrettelæggelse af ho-vedforhandlingen.Herudover har Rigsadvokaten udsendt en vejledning om be-handlingen af sager om krænkelse af immaterielle rettigheder,ligesom SØIK løbende vil sikre videns- og erfaringsudvekslingom behandlingen af disse sager. Emnet vil desuden løbendeblive taget op i anklagemyndighedens fagudvalg om økono-misk kriminalitet, hvor bl.a. alle statsadvokaturer og politi-kredse er repræsenteret.Der er desuden i alle politikredse og statsadvokaturer udpegeten anklager, der kan fungere som lokal kontaktperson i relationtil behandlingen af sager om krænkelse af immaterielle rettig-heder. Den pågældende vil bl.a. fungere som kontaktperson iforhold til SØIK og vil indgå i et netværk, som kan følge ogdrøfte udviklingen på området. SØIK arrangerer undervisningaf kontaktpersonerne vedrørende de særlige spørgsmål, somman skal være opmærksom på ved behandlingen af sager omkrænkelse af immaterielle rettigheder.Det kan endvidere tilføjes, at det som led i regeringens vækst-plan for kreative erhverv fra 2013 er besluttet at oprette ensærskilt enhed hos Patent- og Varemærkestyrelsen, som kanvejlede om sager på dette område, og hvor rettighedshavere,borgere og myndigheder vil kunne henvende sig med konkretesager vedrørende piratkopiering af industrielle rettigheder. Ef-ter nærmere aftale mellem SØIK og Patent- og Varemærke-styrelsen vil denne enhed i relevant omfang blive inddraget iforbindelse med politiets og anklagemyndighedens behandlingaf straffesager om krænkelse af immaterielle rettigheder.4
Den nye ordning skal bidrage til at sikre, at sager om krænkel-se af immaterielle rettigheder bliver behandlet kompetent, ef-fektivt og ensartet i hele landet. SØIK vil således behandle væ-sentligt flere sager på dette område end hidtil, og der sker sam-tidig en styrkelse af SØIK’s koordinerende og understøttenderolle i forhold til de sager, som behandles af politikredsene.Rigsadvokaten vil i samarbejde med SØIK og Rigspolitiet lø-bende følge politiets og anklagemyndighedens behandling afsager om krænkelse af immaterielle rettigheder. Som nævnt vilemnet i den forbindelse blive taget op i anklagemyndighedensfagudvalg om økonomisk kriminalitet. Rigsadvokaten vil end-videre, når den nye ordning har fungeret i nogen tid, i løbet af2014 se på erfaringerne med ordningen og vil i den forbindelseinddrage rettighedshaverne og de relevante myndigheder.”
5