Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1363935_0001.png
1363935_0002.png
1363935_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. maj 2014ForvaltningsretskontoretKristian Gyde Poulsen2014-0030-21531140450
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 898 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Karen Hækkerup/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 898 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere på artiklen ”Organisationer kræ-ver bedre forbrugersikkerhed på nettet” bragt på www.B.dkden 8. April 2014 og redegøre for, om hun i lyset af den udvik-ling der er sket, bl.a. med fremkomsten af internettet, sidensidste revision af persondataloven vil give lovgivningen et ser-vicetjek, således at vi stadig har en høj forbrugerbeskyttelse pånettet?http://www.b.dk/nationalt/organisationer-kraever-bedre-forbrugersikkerhed-paanettet.”

Svar:

I den artikel, som der henvises til i spørgsmålet, peger ForbrugerrådetTænk, Rådet for Digital Sikkerhed og Ingeniørforeningen på, at forbruger-sikkerheden på internettet er for dårlig, og at der er behov for, at personda-taloven bliver strammet og gjort tidssvarende.Justitsministeriet kan i den anledning oplyse, at persondataloven indehol-der generelle regler om beskyttelse af personoplysninger. Loven gennem-fører EU’s databeskyttelsesdirektiv (direktiv 95/46/EF). Dette indebærer,at der ikke vil kunne foretages ændringer i persondataloven, som ikke lig-ger inden for direktivets rammer.Justitsministeriet kan samtidig oplyse, at der for tiden foregår forhandlin-ger i EU-regi om en ny retsakt, som skal afløse EU’s databeskyttelsesdi-rektiv. I disse forhandlinger indgår spørgsmålet om forbrugerbeskyttelsesom et vigtigt element. Til forskel fra det gældende databeskyttelsesdirek-tiv, som er fra 1995, indgår desuden spørgsmålet om beskyttelse af per-sonoplysninger på internettet, bl.a. i forbindelse med brug af sociale medi-er, som et vigtigt element.Justitsministeriet finder i dette lys, at det ikke ville være hensigtsmæssigtat iværksætte et arbejde med revision af persondataloven på nuværendetidspunkt.Det bemærkes i den forbindelse, at der i persondatalovens kapitel 4 er op-stillet grænser for, hvornår virksomheder mv. kan behandle, herunder ind-samle og opbevare, personoplysninger. Reglerne omfatter også oplysnin-ger, som virksomhederne har fået adgang til via internettet. Endvidere in-deholder persondataloven i kapitel 8 regler om oplysningspligt over forden registrerede, som vil skulle iagttages, når virksomheder mv. indsamleroplysninger via internettet. Herudover indeholder lovens kapitel 9 regler2
om registreredes indsigtsret, der som udgangspunkt giver registrerede per-soner mulighed for efter anmodning at få indsigt i, hvilke oplysninger envirksomhed mv. behandler om dem.
3