Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. maj 2014FærdselskontoretCaroline Elmberg2014-0030-21501138669
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 896 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. april 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 896 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, om det er muligt at måle koncentratio-nen af euforiserende stoffer i blodet hos en fører af et motorkø-retøj således at det er muligt at konstatere, hvor påvirket per-sonen er, og dermed i hvilket omfang, der er tale om tilsidesæt-telse af trafiksikkerheden? Ministeren bedes i den forbindelseoplyse, om det fortsat forholder sig som anført i pkt. 4.2.1. i dealmindelige bemærkninger til lovforslag nr. L 180, Folketings-samlingen 2006-07, at der ikke er tilstrækkeligt medicinsk vi-denskabeligt grundlag for at sammenkæde en bestemt koncen-tration af et stof i blodet med en forringelse af evnen til at føremotordrevet køretøj på fuldt betryggende måde.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at der generelt ikke ertilstrækkeligt medicinsk videnskabeligt grundlag for at sam-menkæde en bestemt koncentration af et stof i blodet med enforringelse af evnen til at føre motordrevet køretøj på fuldt be-tryggende måde.Sammenhængen mellem koncentration af stoffer i blodet ogforringelsen af evnen til at føre motorkøretøj er herudoverkompliceret. Dels er der individuelle variationer, dels er detsådan, at personer, der indtager euforiserende stoffer regel-mæssigt og derfor har udviklet tolerans over for effekten afstofferne, ved en bestemt stofkoncentration i blodet vil væremindre påvirkede end ikke-tolerante personer.Der foreligger kun et begrænset antal undersøgelser af sam-menhængen med stofkoncentrationen i blodet og evnen til atføre motorkøretøj. Dog er kendskabet størst, når det drejer sigom cannabis. Undersøgelser har peget på, at der ved koncen-trationer af THC på mellem 0,002 og 0,005 mg per liter blodantages, at personen er klinisk påvirket, specielt hos ikke tole-rante individer. Det er også angivet, at en koncentration på0,006 mg THC per liter blod svarer til en alkoholpromille på0,7.Det kan derfor konkluderes, at der ikke forefindes solid videnom sammenhæng mellem koncentration af THC og kørefær-digheder, og at dette også gælder for andre euforiserende stof-fer. Dog er det sådan, at jo større stofkoncentration, desto stør-re er risikoen for at en person er påvirket. Med hensyn til can-nabis må det antages, at koncentrationer større end 0,005 mg2
THC per liter blod indebærer en betragtelig risiko for at væreklinisk påvirket. Det vil sige, at flertallet, men ikke alle, vilvære påvirket ved denne blodkoncentration. Omvendt er detsådan, at ikke alle med en koncentration over den aktuelt til-ladte mindstekoncentration på 0,001 mg THC per liter vil haveen nedsat evne til at føre motorkøretøj.”Justitsministeriet kan i øvrigt den såkaldte nultolerance for kørsel med be-vidshedspåvirkende stoffer i blodet, jf. færdselslovens § 54, henvise til mi-nisteriets besvarelse af 7. april 2014 af spørgsmål nr. 738 (Alm. del) fraFolketingets Retsudvalg.
3