Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. april 2014ProcesretskontoretAnders Forman2014-0030-21331132663
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 856 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Louise Schack Elholm (V).
Karen Hækkerup/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 856 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, hvorvidt ministeren finder, at det errimeligt, at en debitor kan overføre aktiver til sin hustru, erklæ-re sig insolvent og på den måde slippe for at betale sine kredi-torer?”Svar:
1.
Både retsvirkningsloven, der hører under Ministeriet for Børn, Ligestil-ling, Integration og Sociale Forhold, og konkursloven, der hører under Ju-stitsministeriet, indeholder regler, som skal forhindre en skyldner i at und-drage sine kreditorer aktiver ved at overføre disse til ægtefællen.2.
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har op-lyst, at gaver mellem forlovede, som skal tilfalde modtageren ved ægte-skabets indgåelse, og gaver mellem ægtefæller for at være gyldige må skeved ægtepagt, jf. § 30, stk. 1, i lov om ægteskabets retsvirkninger (rets-virkningsloven). Dette gælder dog ikke sædvanlige gaver, hvis værdi ikkestår i misforhold til giverens kår, ej heller gaver, som består i livsforsik-ring, overlevelsesrente eller lignende forsørgelse, som sikres den andenægtefælle. Efter retsvirkningslovens § 37 må en ægtepagt for at blive gyl-dig tinglyses i personbogen. Dette gælder også en gaveægtepagt. Kravetom tinglysning er en gyldighedsbetingelse både mellem ægtefællerne og iforhold til deres kreditorer. Er en gave, der kræver ægtepagt, givet udentinglyst ægtepagt, er gaven ugyldig, og gavegiverens kreditorer kan gøreudlæg i gaven.Har den ene ægtefælle givet den anden ægtefælle en gave ved en tinglystægtepagt, kan den, som da havde fordring på gavegiveren, hvis fuld dæk-ning hos denne må anses for uopnåelig, efter retsvirkningslovens § 33 hol-de sig til den anden ægtefælle for værdien af det overførte, medmindre detbevises, at gavegiveren beholdt utvivlsomt tilstrækkelige midler til at dæk-ke sine forpligtelser. Ligesom ved § 30 gælder dette ikke sædvanlige gavermv.Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har end-videre oplyst, at der er nedsat et udvalg – Retsvirkningslovsudvalget – dernetop nu er ved at se på reglerne om ægteskabets retsvirkninger, herunderreglerne om kreditorers retsstilling ved gave mellem ægtefæller.
2
3.
Konkursloven indeholder regler om omstødelse, der har til formål atskærme kreditorerne mod virkningen af dispositioner, der forringer kredi-torernes udsigt til at blive fyldestgjort hos en konkursramt skyldner.Anvendelsen af konkurslovens omstødelsesregler forudsætter, at der er af-sagt et konkursdekret over den pågældende skyldner, jf. konkurslovens §29.Efter konkurslovens § 64, stk. 1, kan gaver, som er fuldbyrdet senere endseks måneder før fristdagen, fordres omstødt. Gaver, som er fuldbyrdet tid-ligere, men senere end et år før fristdagen, kan fordres omstødt, medmin-dre det godtgøres, at skyldneren hverken var eller ved fuldbyrdelsen blevinsolvent.For gaver til skyldnerens nærstående – f.eks. en ægtefælle eller et barn –gælder samme regel, hvis gaven er fuldbyrdet senere end to år før fristda-gen, jf. konkurslovens § 64 stk. 2. Efter lovens § 64, stk. 3, er lejligheds-gaver og lignende gaver og understøttelser, som ikke stod i misforhold tilskyldnerens kår, undtaget fra omstødelse.Endvidere kan dispositioner, der på utilbørlig måde begunstiger en for-dringshaver på de øvriges bekostning, eller hvorved skyldnerens ejendeleunddrages fra at tjene til fordringshavernes fyldestgørelse, eller hans gældforøges til skade for disse, fordres omstødt, såfremt skyldneren var ellerved dispositionen blev insolvent, og den begunstigede kendte eller burdekende skyldnerens insolvens og de omstændigheder, som gjorde dispositi-onen utilbørlig, jf. konkurslovens § 74.Det er Justitsministeriets opfattelse, at de gældende regler i konkurslovensikrer, at urimelige dispositioner mellem ægtefæller, der alene har til for-mål at berøve kreditorerne muligheden for at få fyldestgjort deres beretti-gede krav, ikke kan foretages.
3