Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1363858_0001.png
1363858_0002.png
1363858_0003.png
1363858_0004.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. april 2014Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2014-0030-2142Dok.:1154646
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 845 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 845 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oversende Politiets og Anklagemyndighedensårsrapport 2013 til Retsudvalget og kommentere rapporten,herunder oplyse følgende:– Finder ministeren, at det er godt nok, at kun 18 ud af 34 loka-le mål er opfyldt?– Hvilke lokale mål er ikke opfyldt og hvad er baggrunden fordette?– Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at den borgervendte ogutryghedsskabende kriminalitet prioriteres fremover?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet skal helt indledningsvis bemærke, at det er etoverordnet mål i politiets og anklagemyndighedens strategi for2011-15, at bekæmpelsen og forebyggelsen af den borgervend-te kriminalitet skal prioriteres højt. Derfor har politiet siden2011 arbejdet målrettet på at nedbringe den borgervendte kri-minalitet og øge borgernes tryghed. Dette sker både igennemlandsdækkende og regionale indsatser, der eksempelvis er ret-tet mod indbrud og rocker- og bandekriminalitet, samt merelokale indsatser.Med henblik på at sætte særligt fokus på de mere kredsspeci-fikke kriminalitetsudfordringer har alle kredse siden 2011 haftmulighed for at fastlægge tre mål i deres resultatkontrakter, derer rettet mod den lokale indsats over for den borgervendte ogutryghedsskabende kriminalitet. Disse mål tager udgangspunkti det lokale trusselsbillede, idet kriminalitetssituationen er for-skellig i de enkelte politikredse.På baggrund af lokale trusselsvurderinger blev der i politikred-senes resultatkontrakter for 2013 fastsat mål på følgende om-råder:Overgreb mod børnUtryghedsskabende adfærd og uro, bl.a. i nattelivetTyveri og brugstyveri af cykel, trailere og påhængsvognetil lastbilerØget tryghed i nærområder og et trygt bymiljøIndbrudTyveri fra borger og røveri i eget hjemButikstyveriNarkotikakriminalitetUtryghedsskabende færdselsadfærd2
Øget borgerinddragelseProstitutionens bagmænd.
Rigspolitiet skal oplyse, at hvert af de tre lokale mål typisk ersammensat af en række delmål. Eksempelvis indeholder Nord-jyllands Politis lokale mål vedrørende overgreb mod børn 10delmål, der spænder fra opfølgning på politiets hjemmebesøgtil udarbejdelsen af en handlingsplan, som skal sikre en effek-tiv information af de kommunale myndigheder. Det skal i øv-rigt oplyses, at Nordjyllands Politi har opfyldt dette mål fuldtud.I spørgsmålet er det anført, om ministeren finder, at det er godtnok, at kun 18 ud af 34 lokale mål er opfyldt. I den forbindelseskal det bemærkes, at den opgørelse som er indeholdt i Politi-ets og Anklagemyndighedens Årsrapport for 2013 alene vedrø-rer de mål, der er opfyldt 100 procent. Således er det reelt kunseks mål, der ikke er opfyldt, idet 10 lokale mål delvist er op-fyldt. Den samlede målopfyldelse udgør på den baggrund reelt73,7 procent, hvilket efter Rigspolitiets opfattelse er en til-fredsstillende målopfyldelsesgrad.Det skal bemærkes, at målopfyldelsen dels er et udtryk for,hvor stor en del af de planlagte opgaver, der er løst. Dels etspørgsmål om, hvor ambitiøse de fastsatte kontraktmål er.Det er ikke intentionen, at samtlige af de mål, der er fastsat ipolitiets resultatkontrakter, skal opfyldes 100 procent. Såledesskal målene efter Rigspolitiets opfattelse være retningssætten-de for politiets arbejde, men samtidig afspejle et meget højtambitionsniveau. Målet i hele politiets resultatkontakt om, at90 procent af de lokale mål skal være fuldt opfyldt, er efterRigspolitiets opfattelse et meget ambitiøst mål.Det skal bemærkes, at den gennemsnitlige målopfyldelse forsamtlige mål i politikredsenes resultatkontrakter for 2013 ud-gjorde 79,9 procent.Til sammenligning skal det bemærkes, at Personalestyrelsen(nu Moderniseringsstyrelsen) i 2011 udarbejdede en opgørelseover målopfyldelsen i direktørkontrakterne i staten for 2007,2008 og 2009, der viser, at målopfyldelsen i disse tre år ud-gjorde henholdsvis 79, 68 og 80 procent, jf. ”Direktørkontrak-ter i staten 2009-2010, Personalestyrelsen 31. marts 2011”.Rigspolitiet er ikke bekendt med, at der er foretaget lignendeopgørelser af nyere dato.For så vidt angår de seks lokale mål i politikredsenes resultat-kontrakter for 2013, der ikke er opfyldt, skal det bemærkes, atde primært vedrører utryghedsskabende knallertkørsel og tyve-3
ri. Herudover vedrører et enkelt ikke opfyldt mål vold og gade-røverier. Rigspolitiet skal i den forbindelse oplyse, at denmanglende opfyldelse af disse mål ikke er et udtryk for politi-ets manglende prioritering af dem, men derimod et udtryk for,at eksempelvis forebyggelsen og bekæmpelsen af vold og ga-derøverier i København, som det ene uopfyldte mål vedrører,samt målene vedrørende tyverier begge er meget ambitiøse ogderfor kræver en længerevarende indsats. På den baggrund erflere af disse mål videreført i politikredsenes resultatkontrakterfor 2014.Afslutningsvis skal det bemærkes, at politiet prioriterer be-kæmpelsen og forebyggelsen af den borgervendte ogutryghedsskabende kriminalitet meget højt. Derfor finderRigspolitiet, at det er positivt, at straffelovskriminaliteten ogden borgervendte kriminalitet generelt er faldet i en årrække.Der ses et fald på de fleste borgervendte kriminalitetsområdersåsom indbrud i privat beboelse, tyverier fra biler, hærværk ogindbrud i privat beboelse, ligesom den personfarlige kriminali-tet, herunder vold, er stagneret på et historisk lavt niveau. Sam-tidig kan det konstateres, at politiets gennemsnitlige responsti-der i forbindelse med hastende alarmopkald er under 10 minut-ter i hele landet.Herudover kan det konstateres, at politiet udøver en konse-kvent retshåndhævelse ved, at forbrydere stilles til ansvar forderes kriminelle handlinger. Dette afspejles blandt andet i, atantallet af rejste sigtelser i straffesager er stigende.Endelig viser politiets nye tryghedsindeks, at borgerne grund-læggende er trygge og har tillid til politiet. Således har 89 pro-cent svaret, at de føler sig trygge i deres nabolag, og 84 pro-cent, at de har tillid til, at politiet vil hjælpe, hvis de har brugfor det. Disse resultater er baseret på en omfattende undersø-gelse, som er gennemført af Danmarks Statistik, hvor mere end12.000 borgere har svaret.De ovenfor nævnte positive resultater er ikke et udtryk for, atder ikke er udfordringer for politiet i de kommende år. Såledesændres kriminalitetsbilledet hele tiden, og der foretages løben-de justeringer af politiets indsatser.”Jeg kan i det hele henholde mig til Rigspolitiets udtalelse.Politiets og Anklagemyndighedens Årsrapport for 2013 vedlægges.
4