Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1358744_0001.png
1358744_0002.png
1358744_0003.png
1358744_0004.png
1358744_0005.png
1358744_0006.png
1358744_0007.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. april 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Helene Chjeffer Ras-mussenSagsnr.: 2014-0030-2129Dok.:1131095
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 842 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 842 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes - evt. med bidrag fra sundhedsministeren -kommentere artiklen "Bokse-hjelm bliver en sag på Christi-ansborg" bragt på www.dr.dk den 3. april 2014, herunder oply-se om ministeren vil droppe kravet om, at alle boksere skal ha-ve gennemgået en MR-skanning, såfremt de vil benytte sig afJustitsministeriets dispensation og dermed bokse uden hjelm tilDM i overensstemmelse med det internationale forbund AI-BA's regler. Såfremt ministeren ikke vil sørge for, at kravet omen MR-scanning droppes, bedes ministeren oplyse, hvordanministeren vil sikre, at alle 47 boksere kan nå at få enMRscanning inden DM i næste weekend den 12. og 13. april2014.”

Svar:

1.

Afholdelse af offentlige boksekampe er reguleret i Justitsministerietsbekendtgørelse nr. 188 af 5. marts 2011 om offentlige boksekampe (bok-sebekendtgørelsen) og Sundhedsstyrelsens cirkulære nr. 9537 af 2. oktober2013 om stævnelægers pligter og beføjelser under offentlige boksekampe(stævnelægecirkulæret) med tilhørende vejledning nr. 9538 af 2. oktober2013 (stævnelægevejledningen).I Danmark er der en lang tradition for at beskytte boksernes velfærd ved atstille en række sundheds- og sikkerhedsmæssige krav, som varierer afhæn-gig af, om der er tale om en professionel bokser eller en amatørbokser. Detfremgår således bl.a. af boksebekendtgørelsens § 13, stk. 2, at amatørbok-sere skal benytte boksehjelm.Reglerne baserer sig i høj grad på Sundhedsstyrelsens tilkendegivelser omde sundheds- og sikkerhedsmæssige risici, der er forbundet med boksning,og hvordan disse kan forebygges.Reglerne er senest ændret i 2011, hvor Justitsministeriet efter drøftelsermed Sundhedsstyrelsen, Danmarks Bokse-Union og Dansk ProfessioneltBokse-Forbund bl.a. skærpede sikkerhedskravene for både professionelleboksere og amatørboksere. Der blev i den forbindelse bl.a. indført kravom, at en bokser ikke må debutere som professionel bokser, førend denpågældende har gennemgået en MR-scanning af hjernen, som derefter skalgentages hvert år. For professionelle boksere gælder modsat amatørbokse-re ikke et krav om brug af boksehjelm.
2

2.

Danmarks Bokse-Union ansøgte ved brev af 26. februar 2013 Justitsmi-nisteriet om dispensation fra kravet om brug af hjelm i boksebekendtgørel-sens § 13, stk. 2, idet det internationale bokseforbund, AIBA, har vedtageten ændring af sit reglement, der indebærer, at gruppen Herre-Elite (senior)pr. 1. juli 2013 ikke længere må bokse med hjelm.For at sikre, at Danmarks Bokse-Union fremover vil kunne deltage i og af-vikle internationale arrangementer i AIBA-regi, ansøgte forbundet Justits-ministeriet om dispensation fra hjelmkravet.Justitsministeriet meddelte ved brev af 28. juni 2013 Danmarks Bokse-Union afslag på dispensationen. Ved afgørelsen lagde Justitsministeriet af-gørende vægt på, at Sundhedsstyrelsen ikke fandt, at der burde dispenseresfra kravet om hjelm henset til de grundlæggende sikkerheds- og sund-hedsmæssige hensyn og de typiske virkninger af akutte og kroniske bokse-skader.Justitsministeriet tilkendegav imidlertid i samme brev, at ministeriet varindstillet på at drøfte problemstillingen med forbundet og Sundhedsstyrel-sen på et møde.

3.

På den baggrund blev der den 26. september 2013 afholdt møde mellemJustitsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Danmarks Bokse-Union.På mødet tilkendegav Sundhedsstyrelsen, at der efter styrelsens umiddel-bare vurdering ikke vil være noget sundhedsmæssigt til hinder for at di-spensere for hjelmkravet i det efterspurgte, begrænsede omfang, såfremtdispensationen ledsages af et vilkår om, at den enkelte bokser gennemgåren forudgående MR-scanning af hjernen i lighed med betingelserne forprofessionelle boksere, der bokser uden hjelm.En dispensation fra hjelmkravet vil i givet fald tillige skulle omfatte deudenlandske amatørboksere, der deltager i kampe i Danmark, og som der-for tillige vil blive underlagt det ledsagende vilkår om MR-scanning.Danmarks Bokse-Union anførte hertil, at udstrækningen af scanningskra-vet til at omfatte udenlandske amatørboksere vil føre til, at de udenlandskeamatørboksere ikke vil deltage i kampe, der afvikles i Danmark.

4.

I anledning af Danmarks Bokse-Unions forestående Danmarksmester-skab den 11. og 12. april 2014 har forbundet telefonisk den 20. marts 2014på ny fremsat en anmodning om dispensation fra hjelmkravet for så vidt3
angår 47 amatørboksere i gruppen Herre-Elite (senior), idet mesterskabetskal afvikles i overensstemmelse med AIBA’s reglement.Det er i den forbindelse oplyst, at Danmarks Bokse-Union har anmodetAIBA om dispensation fra kravet om at bokse uden hjelm, og at AIBA harafvist dette og meddelt, at en overtrædelse af kravet vil indebære, at Dan-marks Bokse-Union udelukkes fra det internationale forbund.

5.

Efter en gennemgang af sagen har Justitsministeriet efter høring afSundhedsstyrelsen ved brev af 2. april 2014 meddelt Danmarks Bokse-Union, at ministeriet er indstillet på at meddele dispensation fra hjelmkra-vet, hvis samtlige boksere, der skal bokse uden hjelm, gennemgår en MR-scanning forud for mesterskabet.Dette krav svarer til det krav, der stilles til boksere, som debuterer somprofessionelle.

6.

Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmåletindhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der har oplyst følgende:”I modsætning til andre sportsgrene er boksekampe underlagtsærlige regler i lovgivningen og hører til Justitsministerietsressortområde. Kravene til boksere, herunder amatørboksere,som deltager i offentlige boksekampe, er fastlagt i Justitsmini-steriets bekendtgørelse nr. 188 af 5. marts 2011 om offentligeboksekampe og uddybet i Sundhedsstyrelsens cirkulære nr.9537 af 2. oktober 2013 om stævnelægers pligter og beføjelserunder offentlige boksekampe og i Sundhedsstyrelsens vejled-ning nr. 9538 af 2. oktober 2013 om stævnelægers pligter ogbeføjelser under offentlige boksekampe.Som det fremgår heraf, har kravene til formål at bidrage til atsikre, at boksere ikke er sundhedsmæssigt uegnede til konkur-renceboksning, samt forebygge og begrænse risikoen for, atboksere får alvorligere skader i forbindelse med boksekampe.Vejledningen beskriver typisk forekommende virkninger afakutte bokseskader og kroniske hjerneskader, som stævnelæ-gen skal være opmærksom på, og de undersøgelser, som bok-serne skal gennemgå for så vidt muligt at forebygge disse.For så vidt angår akutte bokseskader er det her anført, ”atnåren bokser under kampen modtager gentagne slag i hovedet,kan bokseren blive delvis uklar - »groggy« - uden først at haveværet i gulvet. En »groggy« bokser kan undertiden fortsættekampen, men er i denne tilstand sjældent i stand til at forsvare4
sig tilstrækkeligt effektivt og vil derfor være særlig udsat for påny at blive ramt hårdt, eventuelt med regulært knockout til føl-ge. Bliver en bokser i en sådan tilstand slået ud, kan bokserenfalde så tungt, at der kan opstå en læsion af hovedet, hvis detterammer gulvet. I sjældne tilfælde har døden været følgen af etsådant fald. »Groggy-perioden« efterfølges af en total amnesi(hukommelsestab), der også kan være retro- eller anterograd(bagudrettet eller fremadrettet). Man har eksempler på, at enbokser, som tidligt i en kamp er blevet slået i gulvet, har gen-optaget og fuldført kampen, men bagefter har komplet amnesifor sidste omgange.Såvel knockout som »groggy-tilstanden« svarer til det kliniskebegreb commotio cerebri (hjernerystelse), omend de subjektivecommotionssymptomer forekommer med ringe hyppighed.Et enkelt knockoutstød efterlader kun meget sjældent nogenpåviselig permanent hjernebeskadigelse, men risikoen for ensådan er større, hvis en bokser i løbet af en kamp modtager etstort antal hårde stød mod hovedet, også selv om bokseren ikkebliver slået ud. Ved dyreforsøg er det således påvist, at hurtigtpå hinanden følgende subcommotionelle hovedtraumer (hoved-traumer uden hjernerystelse) kan fremkalde flere smålæsioneri hjernen.Det bemærkes, at der ved knockout – og især hvis bokseren ifaldet slår hovedet hårdt mod gulvet – kan forekomme sværere,i sjældne tilfælde endog fatale hjernelæsioner i form af epidu-ral, subdural eller intracerebral blødning (blødning over ellerunder hjernehinden eller i hjernesubstansen).”For så vidt angår kroniske skader er det bl.a. anført i vejled-ningen, at ”hosboksere med en lang boksekarriere kan dersom resultat af en særlig langvarig og hård karriere opstå enkronisk hjernebeskadigelse, der viser sig som et såkaldtpunch-drunk syndrom, omfattende ataxi (manglende muskel-koordination), taleforstyrrelser og mental reduktion. De pato-logisk-anatomiske forandringer er blandt andet dilatation afhjerneventriklerne (udvidelse af de normale væskefyldte hul-rum i hjernen), smålæsioner i øvre hjernestamme og hippo-campus samt undertiden ruptur af septum pellucidum (hul ihinden mellem to af hulrummene).Efter de nugældende skånebestemmelsers indførelse er syn-dromet i fuldt udviklet form blevet en sjældenhed, men letteregrader af intellektuel reduktion kan dog stadig ses hos boksere,som igennem en årrække har haft mange kampe.”Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ved boksning udenhjelm alt andet lige er en forhøjet risiko for sådanne alvorligereskader, og at denne risiko bør forebygges så vidt muligt.5
Hjelmen i bokseamatørkampe modvirker ikke hjerneskader, dadisse ofte fremkommer ved acceleration-deceleration, når hjer-nen ved slag mod hovedet, slår mod indersiden af kraniet, fremog tilbage. Dog vil hjelmen mindske accelerationen ved slagetog delvist beskytte ved efterfølgende fald på gulvet og dermedalt i alt mindske skaden på hjernen ved slaget. Endvidere be-skytter hjelmen mod øjenbrynsskader.Slag mod kroppen eller mod hovedet kan både på kort og langtsigt medføre en række forandringer og komplikationer. Jo kor-tere tid en bokser har bokset, og jo færre slag bokseren har få-et, jo mindre er risikoen for udvikling af forandringer og kom-plikationer.Og jo bedre forholdsregler man tager for at forhindre, specieltalvorlige slag især mod hovedet, jo mindre er sandsynlighedenfor at der udvikles forandringer eller komplikationer på kort oglængere sigt.Amatørboksere bokser færre runder end professionelle boksereog kortere kampe. Dog er hyppigheden af amatørbokseres del-tagelse i stævner højere end professionelle boksere, og det ersummen af slag mod hovedet, der er afgørende for nogle af delangtidsskader, der ses ved boksning.Formålet med at kræve en MR-scanning for de professionelleboksere i bekendtgørelse om offentlige boksekampe er at påvi-se eventuelle forandringer i hjernen, der kunne blive forværretved boksning. Dette kunne f.eks. være misdannelser af karrenei hjernen (aneurismer). Disse forandringer kan ikke identifice-res ved neurofysiologiske undersøgelser.Viser resultatet af en MR-scanning, at en bokser har en mis-dannelse i hjernen, som forhøjer risikoen ved at bokse, er bok-seren ikke sundhedsmæssigt egnet til konkurrenceboksning ogmå således ikke deltage i en offentlig boksekamp uden hjelm.”

7.

Justitsministeriet og Sundhedsstyrelsen har på et møde den 8. april 2014på ny drøftet problemstillingen med Danmarks Idrætsforbund og Dan-marks Bokse-Union.På baggrund af mødet er Sundhedsstyrelsen fremkommet med en supple-rende udtalelse, hvoraf bl.a. følgende fremgår:”Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at der ikke er andre lægeligeundersøgelser, der kan give samme oplysninger om lidelser el-ler anomalier i hjernen, der kan medføre udelukkelse fra boks-ning, som MR-scanning.6
En neurologisk eller neurokirurgisk speciallægeundersøgelsekan først give mistanke om lidelser i hjerne eller rygmarv, nårdisse er ledsagede af klinisk neurologiske fund. En speciallæ-geundersøgelse vil således ikke give den samme sikkerhed somen MR-scanning. Ligeledes vil en speciallægeundersøgelse ik-ke kunne udelukke forhold i hjernen, der vil kunne forværresved slag mod hovedet. En speciallægeundersøgelse umiddel-bart før kampen vil således udelukkende kunne være en grovvurdering af, om bokseren var uegnet til at bokse.Såfremt Justitsministeriet på baggrund af de vanskelighederAIBA’s nye regler giver den danske boksesport skulle vælge atdispensere fra kravet om MR-scanning, vil Sundhedsstyrelsenanbefale, at der ved kampene, ud over stævnelægen, deltager tolæger der observerer, hver sin bokser i de amatørkampe, derbokses uden hjelm. Det vil give stævnelægen mulighed for atgribe hurtigere ind, såfremt en af de to boksere viser tegn påskade og dermed sikre, at en eventuel skade bliver lægefagligtbehandlet så hurtigt som muligt, for at minimere følgerne. Er-faringer viser, at stævnelægen ofte ikke, i tilstrækkelig grad, eri stand til at følge begge boksere tæt og den øgede lægeop-mærksomhed vil give en ekstra sikkerhed for lægelig indgribeni den omhandlede situation. Sundhedsstyrelsen skal præcisere,at en sådan ordning ikke kan erstatte en MR-scanning og ikkegenerelt kan anbefales.”Danmarks Bokse-Union har telefonisk den 10. april 2014 oplyst over forJustitsministeriet, at forbundet har modtaget flere henvendelser fra klinik-ker, der har tilbudt at gennemføre de krævede MR-scanninger.Justitsministeriet har ved brev af 10. april 2014 meddelt Danmarks Bokse-Union og Danmarks Idrætsforbund, at ministeriet på baggrund af Sund-hedsstyrelsens supplerende udtalelse ikke finder grundlag for at ændre mi-nisteriets afgørelse af 2. april 2014.Justitsministeriet har herved lagt vægt på, at Sundhedsstyrelsen ikke harkunnet anvise alternativer til vilkåret om forudgående MR-scanning, idethverken gennemførelse af en neurologisk eller neurokirurgisk speciallæ-geundersøgelse for ud for mesterskabet eller indsættelse af ekstra læger tilat observere bokserne i kamp ifølge Sundhedsstyrelsen vil kunne givesamme sikkerhed.
7