Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1368440_0001.png
1368440_0002.png
1368440_0003.png
1368440_0004.png
1368440_0005.png
1368440_0006.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. maj 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Katrine Born ThodsenSagsnr.: 2014-0030-2122Dok.:1129883
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 837 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 837 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for reglerne for udgang, herunderhvornår indsatte kan få udgang, samt hvilke momenter der spil-ler ind ved afgørelsen af, om en indsat skal have udgang.”

Svar:

1.

Reglerne om udgang fremgår bl.a. af straffuldbyrdelseslovens §§ 46-50og af Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 1125 af 15. september 2013 omudgang til indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalfor-sorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen). Derudover er der fastsatnærmere retningslinjer for behandlingen af sager om udgang i vejledningnr. 9516 af 26. september 2013 om udgang til indsatte, der udstår fæng-selsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (udgangsvejled-ningen).

2.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraDirektoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst, at det fremgår af straf-fuldbyrdelseslovens § 46, stk. 1, at en indsat kan få tilladelse til udgang,når udgangsformålet er rimeligt begrundet i uddannelsesmæssige, ar-bejdsmæssige, behandlingsmæssige, familiemæssige eller andre personligehensyn. Tilladelse til udgang forudsætter, at der ikke er bestemte grunde tilat antage, at den indsatte vil misbruge udgangstilladelsen, og at hensynettil retshåndhævelsen ikke taler imod udgangstilladelsen.Tilladelse til udgang kan bl.a. betinges af, at den indsatte under udgangenledsages af personale fra institutionen, jf. straffuldbyrdelseslovens § 48.Tilladelse kan gives til forskellige former for udgang, som omfatter ud-gang med henblik på at besøge bestemte nærstående personer mv., frigangtil beskæftigelse og undervisning, udgang i form af udstationering, og ud-gang til særlige formål.

3.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at vurderingenaf, om der er bestemte grunde til at antage, at den indsatte vil misbrugeudgangstilladelsen, baseres på den indsattes aktuelle forhold og forholdunder eventuel tidligere afsoning. Ved vurderingen skal det bl.a. tillæggessærlig vægt, hvis den indsatte er dømt for farlig kriminalitet og ikke harværet løsladt i tiden mellem dom og strafudståelse, er undveget understrafudståelsen eller har forsøgt herpå, har begået strafbart forhold understrafudståelsen eller har begået hyppig kriminalitet. Den indsattes forhold2
til euforiserende stoffer tillægges også særlig vægt, ligesom det tillæggessærlig vægt, hvis den indsatte skal udvises af landet ved løsladelsen.

4.

Særligt for så vidt angår hensynet til retshåndhævelsen har direktoratetsom eksempel herpå nævnt tilfælde, hvor en indsat, der er dømt for alvor-lig kriminalitet, ønsker udgangstilladelse til en optræden, hvorved den på-gældende i særlig grad kommer i offentlighedens søgelys, eller til bestemtesteder, hvor hensynet til at beskytte den forurettede ved lovovertrædelsenklart tilsiger, at den indsatte ikke bør kunne komme på det pågældendetidspunkt. Hensynet til retshåndhævelsen kan endvidere isoleret set taleimod, at indsatte, der er idømt længere straf for alvorlig kriminalitet, fårtilladelse til udgang, før en vis del af straffen er udstået.

5.

Om de forskellige former for udgang har direktoratet bl.a. oplyst, at ud-gang til at besøge bestemte nærstående personer typisk vil finde sted somweekendudgang hver tredje uge.Spørgsmålet om, hvornår en indsat kan få tilladelse til første udgang til atbesøge nærtstående personer, afhænger bl.a. af straffens længde, om straf-fen afsones i åbent eller lukket fængsel, og om den indsatte har været på frifod mellem dommen og afsoningen.Helt generelt kan det oplyses, at en indsat i en åben institution som ud-gangspunkt kan få første udgang efter 30 dage i institutionen, men hvisden indsatte afsoner en dom på 2 år og 6 måneders fængsel eller deroverog har den pågældende ikke været på fri fod mellem domfældelsen og ind-sættelsen i institutionen, kan udgang dog som udgangspunkt først gives,når en sjettedel af straffetiden er udstået.For indsatte i lukkede institutioner kan det helt generelt oplyses, at en ind-sat, der afsoner en dom på mindre end 5 års fængsel, som udgangspunktkan få første udgang, når en fjerdedel af straffetiden er udstået. Afsonerden indsatte på en lukket institution en dom på mellem 5 og 8 års fængsel,kan den indsatte som udgangspunkt få første ledsagede udgang, når enfjerdedel af straffetiden er udstået, og første uledsagede udgang, når entredjedel af straffetiden er udstået. Afsoner den indsatte en dom på 8 årsfængsel eller derover, kan den indsatte som udgangspunkt få første ledsa-gede udgang, når en tredjedel af straffetiden er udstået, og første uledsage-de udgang, når halvdelen af straffetiden er udstået.
3
Reglerne er i øvrigt udformet sådan, at de indsatte som led i en udslusningkan få udgang i videre omfang, når de nærmer sig løsladelsestidspunktet.Tidsfristerne kan endvidere fraviges, hvis der foreligger særlige omstæn-digheder i den konkrete sag. Særlige omstændigheder, der kan bevirke, aten indsat eksempelvis kan få tilladelse til uledsaget udgang på et tidligeretidspunkt, kan f.eks. være tilfælde, hvor familiemæssige eller helbreds-mæssige hensyn taler herfor, samt tilfælde, hvor der er behov for at kunnegennemføre et længere uddannelses- eller behandlingsforløb, end der ellersville være mulighed for. Der kan også være tale om tilfælde, hvor der hosden indsatte er sket en ikke uvæsentlig holdnings- og adfærdsændring iforhold til misbrug, kriminalitet m.v.

6.

Udgang i form af frigang kan gives med henblik på beskæftigelse hosarbejdsgiver eller deltagelse i undervisning, navnlig i tilfælde hvor der erbehov for en arbejdstræning eller undervisning, som mest hensigtsmæssigtgives uden for institutionen. Tilsvarende gælder, hvor en sådan frigangs-ordning i øvrigt må anses for formålstjenlig med henblik på at formidleovergangen til løsladelsen.Frigang til beskæftigelse skal normalt ske i den sidste del af opholdstiden –eller op til en udstationering til egen bopæl med fodlænke – og kan somudgangspunkt ikke gives for længere tid end 3 måneder. Frigang til delta-gelse i undervisning skal ske i så nær tilslutning til løsladelsen som muligt– eller op til en udstationering til egen bopæl med fodlænke – men kangodt gives for et længere tidsrum end det nævnte.Frigang kan endvidere gives, hvis der foreligger et særligt godt arbejdstil-bud, der ellers ville forspildes, eller hvor det på grund af særlige omstæn-digheder vil være af væsentlig betydning for den pågældendes resocialise-ring. Frigang skal i sådanne tilfælde normalt ske i den sidste del af op-holdstiden – eller op til en udstationering til egen bopæl med fodlænke –og kan som udgangspunkt ikke gives for længere tid end 3 måneder.Herudover kan frigang gives til deltagelse i tilrettelagte, skemalagte fri-tidsaktiviteter, hvis den indsattes deltagelse heri er rimeligt begrundet iuddannelsesmæssige, arbejdsmæssige, behandlingsmæssige, familiemæs-sige eller andre personlige hensyn. Frigang til sådanne fritidsaktiviteterskal normalt ske i den sidste del af opholdstiden – eller op til en udstatio-nering til egen bopæl med fodlænke – og kan som udgangspunkt ikke gi-ves for længere tid end 6 måneder og oftere end 2 gange ugentligt.4
Frigang kan endelig undtagelsesvis gives med henblik på beskæftigelse iegen virksomhed.Under frigangen skal den indsatte som udgangspunkt tilbringe fritiden i in-stitutionen eller i det arresthus (Københavns Fængsler), som er nærmestved arbejds- eller kursusstedet m.v.

7.

Udgang i form af udstationering kan gives i de tilfælde, hvor der villekunne gives frigang (bortset fra frigang til deltagelse i fritidsaktiviteter),men hvor udgangen af praktiske grunde ikke kan gennemføres som fri-gang, eller det skønnes formålstjenligt, at frigang gennemføres som udsta-tionering.Udstationering skal normalt ske i den sidste del af opholdstiden – eller optil en udstationering til egen bopæl med fodlænke – og kan som udgangs-punkt gives i indtil 4 uger eller, når særlige omstændigheder taler derfor, iindtil 3 måneder.Under visse omstændigheder kan udstationering gives i længere tid, f.eks.kan indsatte i et åbent fængsel udstationeres op til et år for at fastholde ef-fekten af en gennemgået behandling mod misbrug.Udgang som udstationering kan bl.a. ske til kriminalforsorgens pensioner.Derudover kan indsatte, der opfylder de tidsmæssige betingelser for ud-gang, udstationeres til egen bopæl med fodlænke, når det findes formåls-tjenligt af hensyn til den indsattes familieforhold, afsoningsforløb eller re-socialisering. Udstationering til egen bopæl med fodlænke kan som ud-gangspunkt tidligst gives, når en tredjedel af straffetiden er udstået, og i ettidsrum af højst 6 måneder op til løsladelsestidspunktet, eventuelt i for-længelse af en udstationering til en pension eller lignende.Endelig kan en indsat få tilladelse til udstationering til egen bopæl medfodlænke i forbindelse med frigang, hvis den pågældende af geografiskeårsager ikke kan gennemføre frigangen, fordi det ikke er muligt at tilbringefritiden i en institution tæt ved arbejds- eller kursusstedet. En sådan udsta-tionering følger de tidsmæssige betingelser for frigang og kan tilsvarendegives i et tidsrum af højst 6 måneder op til løsladelsestidspunktet.
5

8.

Tilladelse til udgang til særlige formål kan f.eks. gives til at besøge ennærstående person, der er alvorligt syg, til at være til stede ved en nærstå-ende persons begravelse eller til en lægeundersøgelse eller anden behand-ling, der ikke hensigtsmæssigt kan finde sted i institutionen. Der er ingentidsmæssige betingelser forbundet med sådanne udgange.Indsatte, der udstår fængselsstraf i 30 dage eller derover kan endvidere fåudgang med henblik på f.eks. at besøge nærstående personer ved vigtigefamiliebegivenheder eller for at fremskaffe arbejde i forbindelse med løs-ladelsen.
6