Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1368430_0001.png
1368430_0002.png
1368430_0003.png
1368430_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. maj 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Katrine Born ThodsenSagsnr.: 2014-0030-2125Dok.:1129990
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 836 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 836 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for reglerne for prøveløsladelse,herunder hvornår indsatte kan blive prøveløsladt, samt hvilkemomenter der spiller ind ved afgørelsen af, om en indsat skalprøveløslades.”

Svar:

1.

Der er bl.a. i straffelovens 6. kapital og i bekendtgørelse nr. 756 af 24.juni 2013 om løsladelse af dømte, der udstår fængselsstraf, (løsladelsesbe-kendtgørelsen) fastsat regler om adgangen til prøveløsladelse. Derudoverer der fastsat nærmere retningslinjer for behandlingen af sager om prøve-løsladelse i vejledning nr. 9304 af 26. juni 2013 om løsladelse af dømte,der udstår fængselsstraf (løsladelsesvejledningen).

2.

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhenteten udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der nærmere har op-lyst, at der efter straffelovens § 38, stk. 1, kan ske prøveløsladelse, når totredjedele af straffen, dog mindst 2 måneder, er udstået, og at prøveløsla-delse i medfør af straffelovens § 38, stk. 1, er forudsat som et regelmæssigtled i fuldbyrdelse af fængselsstraffe på 2 måneder og derover.Ifølge straffelovens § 38, stk. 4, er det en forudsætning for løsladelse påprøve, at den dømtes forhold ikke gør løsladelsen utilrådelig, at der er sik-ret den dømte passende ophold og arbejde eller andet underhold, og at denpågældende erklærer at ville overholde de vilkår for løsladelsen, som fast-sættes.At den dømtes forhold ikke må gøre prøveløsladelsen utilrådelig, indebæ-rer, at der ikke må foreligge en væsentlig risiko for recidiv til ikke bagatel-agtig kriminalitet, som ikke formodes at kunne begrænses ved tilsyn afkriminalforsorgen og eventuelle særvilkår.Om kriminaliteten kan betragtes som bagatelagtig beror på en konkret vur-dering. I denne vurdering indgår kriminalitetens art, tidligere kriminalitetog den indsattes personlige forhold. Længden af den straf, som kan idøm-mes, vil ikke i sig selv være afgørende for, om kriminaliteten kan betragtessom bagatelagtig, men vil sammen med kriminalitetens art være et mo-ment, der indgår i vurderingen. Det bemærkes, at voldskriminalitet, uansetstraffens længde, ikke betragtes som bagatelagtig kriminalitet.2
Afgørelse om prøveløsladelse træffes i alle tilfælde ud fra en konkret ogaktuel utilrådelighedsvurdering, hvor der tages stilling til, hvor stor vægtde forskellige omstændigheder skal tillægges i den aktuelle sag. I dennevurdering lægges der typisk særlig vægt på blandt andet antallet af tidlige-re løsladelser og betingede domme. Der skal endvidere bl.a. lægges vægtpå den indsattes forhold under tidligere tilsynsperioder, herunder om denindsatte er recidiveret hurtigt efter den seneste løsladelse. Der henvises iøvrigt til pkt. 6-12 i løsladelsesvejledningen, hvor den administrative prak-sis på området er nærmere beskrevet.For indsatte, der udstår straf af fængsel på livstid, gælder lignende regler,idet det dog særligt bemærkes, at løsladelse tidligst kan finde sted, når denpågældende har udstået 12 år af straffen.

3.

Udover prøveløsladelse efter straffelovens § 38, stk. 1, kan prøveløsla-delse efter § 38, stk. 2, endvidere finde sted efter udståelse af halvdelen afstraffen, dog mindst 2 måneder, når særlige omstændigheder taler derfor.Det kan for eksempel være tilfældet, hvis den indsatte er alvorligt syg.Endvidere skal kriminalforsorgen altid overveje, om indsatte, der på ger-ningstidspunktet var under 18 år, kan løslades på prøve efter straffelovens§ 38, stk. 2. Ligeledes gælder, at udenlandske indsatte, der skal udvises,løslades på prøve, når halvdelen, dog mindst 2 måneder, af straffen er ud-stået, medmindre løsladelse skønnes utilrådelig. Der henvises i øvrigt tilpkt. 19-29 i løsladelsesvejledningen, hvor den administrative praksis påområdet er beskrevet nærmere.Efter straffelovens § 40 a kan der - ud over de tilfælde der er nævnt i § 38,stk. 2 - ske prøveløsladelse, når halvdelen af straffen, dog mindst 2 måne-der, er udstået, såfremt den indsatte enten har ydet en særlig indsats for ik-ke på ny at begå kriminalitet, f.eks. ved at deltage i behandling for et nar-kotika- eller alkoholmisbrug (§ 40 a, stk. 1, nr. 1), eller hvis den dømtesforhold taler for tidlig løsladelse (§ 40 a, stk. 1, nr. 2). Sidstnævnte situati-on omhandler tilfælde, hvor den indsattes forhold samlet set taler for, atdet er unødvendigt, at den pågældende afsoner resten af straffen i fængsel,hvis der i stedet fastsættes vilkår om samfundstjeneste. Det er en betingel-se for prøveløsladelse efter straffelovens § 40 a, at hensynet til retshånd-hævelsen ikke skønnes at tale imod løsladelse. Der henvises i øvrigt til ka-pitel 5 i løsladelsesvejledningen, hvor den administrative praksis på områ-det er beskrevet nærmere.
3
Det bemærkes, at det er en forudsætning for prøveløsladelse efter straffe-lovens § 38, stk. 2, og § 40 a, at risikoen for tilbagefald til ny kriminalitetskønnes at være ringe, jf. løsladelsesvejledningens punkt 29 og punkt 35.

4.

Det følger af straffelovens § 39, stk. 1, at prøveløsladelse betinges af, atden pågældende ikke i prøvetiden begår nyt strafbart forhold. Prøvetidenkan som udgangspunkt ikke overstige 3 år.Det kan fastsættes som vilkår for prøveløsladelsen, at den pågældende ihele prøvetiden eller en del af denne undergives tilsyn. Yderligere vilkårkan fastsættes efter reglerne i straffelovens § 57, f.eks. at den pågældendeoverholder særlige bestemmelser vedrørende opholdssted, arbejde, uddan-nelse, anvendelse af fritid eller samkvem med bestemte personer, at denpågældende underkaster sig misbrugsbehandling, psykiatrisk behandling,om fornødent på et hospital, eller lignende.Vilkår om ophold i hjem, hospital eller anden institution har ikke gyldig-hed for længere tidsrum end den resterende straffetid.Det kan endvidere fastsættes som vilkår for prøveløsladelse efter straffelo-vens § 40 a, at den pågældende skal udføre ulønnet samfundstjeneste, jf.straffelovens § 40 a, stk. 3 og 4.
4