Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1363861_0001.png
1363861_0002.png
1363861_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. april 2014Økonomistyringskonto-retSagsbeh: Anne Nygaard JustSagsnr.: 2014-0030-2130Dok.:1131783
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 832 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anette Görtz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 832 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af REU alm. del -spm. 659 oplyse, hvad ministeren vil foretage sig for at ned-bringe antallet af ulovlige mobiltelefoner i de danske fængs-ler?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Di-rektoratet for Kriminalforsorgen, hvortil der henvises:”Det er ved besvarelsen lagt til grund, at spørgsmålet omhandlerinitiativer til at nedbringe antallet af ulovlige mobiltelefoner ibåde fængsler og arresthuse, idet spørgsmål nr. 659 (Alm. del)fra Folketingets Retsudvalg, som der henvises til, også vedrørerulovlige mobiltelefoner i arresthusene.I forbindelse med aftalen om kriminalforsorgens økonomi for2013-2016 er der afsat 13,4 mio. kr. til at styrke indsatsen modindsmugling af genstande, herunder til en styrket indsats modulovlige mobiltelefoner. Det er således en del af aftalen, at derskal indkøbes to mobile scanneranlæg og yderligere håndholdtemobildetektorer til detektering af mobiltelefoner m.v.Direktoratet for Kriminalforsorgen kan på den baggrund oplyse,at der er håndholdte mobildetekteringssystemer i de lukkedefængsler og arresthusene, og at direktoratet netop har indkøbt enny type håndholdt mobildetektor til hvert arresthus. Det nye sy-stem udmærker sig ved, at det kan detektere alle de i Danmarkkendte mobiltelefonisystemer. Systemet er afprøvet og anvendtmed succes i en række europæiske lande, bl.a. Tyskland, Østrig,Belgien og England.Herudover kan det oplyses, at der er opsat faste metaldetektor-karme i alle arresthuse og lukkede fængsler, ligesom disse insti-tutioner råder over håndholdte metaldetektorer. Endvidere an-vendes bagagescannere i de lukkede fængsler.Metaldetektorkarmene og de håndholdte metaldetektorer anven-des til at detektere besøgende til indsatte i de lukkede fængslerog arresthuse, ligesom de indsatte detekteres efter eksempelvisbesøg, udgang eller transport. Derudover detekteres de indsattestikprøvevis efter gårdtur, deltagelse i fritidsaktiviteter, beskæf-tigelse m.v.Hertil kommer, at kriminalforsorgen i øvrigt udfører et stort an-tal visitationer af de indsatte, celler, opholdslokaler m.v., og atder lokalt er indarbejdet forskellige rutiner for at mindske risi-2
koen for, at indkastede mobiltelefoner kommer i de indsattes be-siddelse, eksempelvis daglige undersøgelser af gårdtursarealer.For at mindske risikoen for indkast af mobiltelefoner har krimi-nalforsorgen endvidere etableret overdækning af gårdtursarealeri de fleste arresthuse.I forbindelse med aftalen om kriminalforsorgens økonomi for2013-2016 er der prioriteret 6 mio. kr. til yderligere overdæk-ning af gårdtursarealer i arresthusene.Herudover er det besluttet, at gårdtursarealet på BlegdamsvejensFængsel og to gårdtursarealer i Statsfængslet Østjylland, hvorder særligt er problemer med indkast, skal overdækkes.”
3