Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1361594_0001.png
1361594_0002.png
1361594_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. april 2014ForvaltningsretskontoretKristian Gyde Poulsen2014-0030-20881116519
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 776 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Karen Hækkerup/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 776 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere Europa-Parlamentets udvalgfor Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender's(LIBE) undersøgelse af elektronisk masseovervågning af EU-borgere, samt initiativbetænkning vedtaget den 12. marts 2014af Europa-Parlamentet.”

Svar:

Den omtalte initiativbetænkning, som udgør afslutningen på den i spørgs-målet nævnte undersøgelse, indeholder en lang række henstillinger, som errettet til bl.a. Kommissionen, Rådet, Agenturet for Grundlæggende Rettig-heder, Artikel 29-gruppen (nedsat i henhold til direktiv 95/46/EF om data-beskyttelse), Europarådets generalsekretær, USA og amerikanske myndig-heder samt EU’s medlemsstater og disses nationale parlamenter og myn-digheder.Når det gælder EU's medlemsstater, opfordres disse i initiativbetænknin-gen bl.a. til at forbyde altomfattende masseovervågning og at sikre, at de-res nuværende eller fremtidige lovgivningsmæssige rammer og mekanis-mer for tilsyn med efterretningsagenturers aktiviteter er i tråd med stan-darderne i den europæiske menneskerettighedskonvention og EU’s databe-skyttelseslovgivning. Herudover opfordres de nationale parlamenter til atindføre gedigne tilsyn med efterretningsaktiviteter udført af parlamentari-kere eller ekspertorganer med retlige undersøgelsesbeføjelser og at sikre,at disse tilsynsorganer har tilstrækkelige ressourcer, teknisk ekspertise ogretlige midler til rådighed.I forhold til disse anbefalinger skal Justitsministeriet bemærke, at der medvirkning fra den 1. januar 2014 er gennemført ny lovgivning vedrørendeefterretningstjenesterne. Der sigtes herved til loven om Politiets Efterret-ningstjeneste (PET) og loven om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).Lovene, der bygger på betænkning nr. 1529/2012 om PET og FE, somblev afgivet af Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretnings-tjenester den 24. februar 2012, indeholder bl.a. regler om et uafhængigt til-syn med efterretningstjenesterne til afløsning af det såkaldte Wamberg-udvalg. Tilsynet omfatter både PET og FE.Tilsynet, der er benævnt Tilsynet med Efterretningstjenesterne, har til op-gave at føre tilsyn med PETs og FEs behandling af oplysninger og indebæ-rer både for så vidt angår ressourcer, uafhængighed og beføjelser samlet2
set en markant styrkelse af kontrollen med PETs og FEs behandling af op-lysninger. Det nye tilsyn fører således i enhver henseende tilsyn med PETsog FEs behandling af oplysninger om fysiske og juridiske personer. I denforbindelse kan tilsynet kræve enhver oplysning og alt materiale, der er afbetydning for dets virksomhed. Tilsynet har til enhver tid adgang til allePETs og FEs lokaliteter mv., herunder til PETs IT-systemer.Hvad særligt angår henstillingerne i initiativbetænkningen om suspende-ring af Safe Harbor-ordningen og spørgsmålet om tilførsel af yderligereressourcer til Datatilsynet, kan der henvises til de samtidige besvarelser afspørgsmål nr. 777 og 778 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Justitsministeriet er i øvrigt bekendt med, at der er stillet et spørgsmål tilerhvervs- og vækstministeren (spørgsmål nr. 287 fra Folketingets Er-hvervs-, Vækst- og Eksportudvalg) om initiativbetænkningen i relation tilen anbefaling i betænkningen om suspension af TFTP-aftalen.
3