Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. april 2014FærdselskontoretCaroline Elmberg2014-0030-20611103408
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 735 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henning Hyllested (EL).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 735 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes oplyse, hvor mange personer der siden ind-førelsen af narkometerordningen er blevet testet positive formålbart indhold af euforiserende stoffer.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Det følger af færdselslovens § 54, stk. 1, 1. pkt., at et motor-drevet køretøj ikke må føres eller forsøges ført af nogen, hvisblod under eller efter kørslen indeholder bevidsthedspåvirken-de stoffer, som efter regler fastsat af Justitsministeriet er klassi-ficeret som farlige for færdselssikkerheden.Overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1, registreres i politi-ets sagsstyringssystem (POLSAS). Det er muligt at trække datafor antallet af personer, der er sigtet eller har fået en afgørelsefor overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1. Det er derimodikke muligt via elektroniske udtræk at opgøre, hvor mange afdisse sigtelser der er rejst på baggrund af en positiv narkome-tertest, eller hvilke typer euforiserende stoffer der har været ta-le om. Det er således heller ikke muligt at trække oplysningerom antallet af personer, der som følge af en positiv narkome-tertest efterfølgende er blevet frakendt førerretten.”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet endvidereindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at narkometerordnin-gen startede som et forsøg i Københavns Politi primo septem-ber 2012, og at ordningen i starten af december 2013 blev gjortpermanent og udbredt til hele landet.Et narkometer anvendes på stedet til at måle tilstedeværelsenaf bevidsthedspåvirkende stoffer i spyttet. Såfremt resultatet erpositivt, vil der blive udtaget en blodprøve. Det er alene resul-tatet af en efterfølgende blodprøve, der kan anvendes som be-vismiddel i en straffesag.I perioden fra den 1. december 2013 til den 28. februar 2014 erder foretaget 1.111 anmeldelser for overtrædelse af færdselslo-2
vens § 54, stk. 1, 1. pkt., som fastsætter, at man ikke må kørebil under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer, som erklassificeret som farlige for færdselssikkerheden, og som ikkeer indtaget i henhold til lovlig recept.Rigspolitiet har ikke mulighed for særskilt at opgøre, hvormange af anmeldelserne, der er sket på baggrund af anvendel-sen af narkometrene, idet en besvarelse heraf vil forudsætte enmeget ressourcekrævende manuel gennemgang i landets politi-kredse af alle sager om overtrædelse af færdselslovens § 54,stk. 1, 1. pkt.Det kan dog oplyses, at Københavns Politi siden den 7. sep-tember 2012 f.eks. har anvendt to narkometre i forbindelsemed færdselskontrol bl.a. ved Christiania, og at man i periodenfra den 7. september 2012 til den 17. marts 2014 under anven-delse af disse har udtaget 946 spytprøver, der testede positivtfor euforiserende stoffer. Heraf testede de 679 spytprøver posi-tivt for cannabis. Tallene er ikke nødvendigvis repræsentativefor hele landet.Herudover er Københavns Politi, ligesom de øvrige politikred-se, ved at implementere brugen af yderligere narkometre.Endelig kan det oplyses, at Rigspolitiet er i gang med at indfø-re en registreringsmulighed, der vil gøre, at man fremover kanopgøre antallet af anmeldelser foretaget på baggrund af en po-sitiv spytprøve.”
3