Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Politi- og Strafferetsafdelingen
Dato:Kontor:
28. marts 2014Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Rasmus Krogh PedersenSagsnr.: 2014-0030-2049Dok.:1102862
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 707 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 707 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren kommentere artiklen ”Danske Syrienkrigerehar frit spil” bragt i BT den 2. marts 2014, herunder oplyse,hvorfor der endnu ikke er sket retsforfølgning af de hjemvend-te Syrienkrigere i tråd med udtalelsen fra den tidligere justits-minister om at ”hvis man har den naive tro, at man kan tage engratis tur til Syrien, så tager man fejl”, når nu mange indrøm-mer – ja ligefrem praler med – at de har været af sted?”Svar:
Regeringen prioriterer indsatsen mod de personer, som rejser fra Danmarktil Syrien for at tilslutte sig kamphandlingerne, højt. Der er tale om enbredspektret indsats, som løbende tilpasses for bedst muligt at kunne imø-degå udfordringerne på området.Inden for Justitsministeriets område varetages indsatsen navnlig af Politi-ets Efterretningstjeneste, der har til opgave at forebygge, efterforske ogmodvirke handlinger, der udgør eller vil kunne udgøre en fare for Dan-mark som et selvstændigt, demokratisk og sikkert samfund. Efterretnings-tjenesten skal gennem sin virksomhed skabe grundlag for, at bl.a. voldeli-ge ekstremistiske trusler kan identificeres og håndteres så tidligt og effek-tivt som muligt.Politiets Efterretningstjeneste anvender en række forskellige tiltag i relati-on til de personer, der deltager eller har deltaget i væbnede kamphandlin-ger i Syrien. I den forbindelse vurderer efterretningstjenesten løbende, omder er grundlag for at rejse sigtelse mod disse personer, ligesom efterret-ningstjenesten løbende vurderer, om der er grundlag for administrativt atudvise personerne efter udlændingelovens regler.Politiets Efterretningstjeneste har imidlertid også fokus på forebyggendeforanstaltninger, der kan mindske motivationen til at udrejse. For en nær-mere beskrivelse af efterretningstjenestens forebyggende indsats kan derhenvises til Justitsministeriets besvarelse af 31. oktober 2013 af spørgsmålnr. 27 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Når efterretningstjenesten ikke på nuværende tidspunkt har rejst sigtelsemod personer, der har deltaget i kamphandlinger i Syrien, hænger detnavnlig sammen med, at ikke enhver deltagelse i sådanne kamphandlingerer strafbar, og med de betydelige vanskeligheder, som er forbundet med atopdage og bevise eventuelle strafbare handlinger begået i Syrien.2