Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1355192_0001.png
1355192_0002.png
1355192_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
7. april 2014Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Rasmus Krogh PedersenSagsnr.: 2014-0030-2048Dok.:1102571
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 705 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 705 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere artiklen ”Trækkes ikke i socialeydelser” bragt i BT den 3. marts 2014, herunder oplyse hvorforder ikke er sket underretning af landets 3 største kommuner iforhold til de mindst 90 danskere, der er udrejst fra Danmarkfor at kæmpe i Syrien, når nu justitsministeren i svar påspørgsmål nr. 1118 alm. del (2012-2013) har oplyst, at PETunderretter de sociale myndigheder med henblik på at under-søge om de pågældende ulovligt har oppebåret sociale ydelserunder opholdet, og når nu beskæftigelsesministeren i svar påspørgsmål nr. 878 alm. del (2012-2013) har oplyst, at beskæf-tigelsesministeriet er en del at et myndighedssamarbejde, derudveksler af oplysninger for at vurdere om der er grundlag forvidere undersøgelser.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Det følger af § 1, nr. 1, i lov nr. 604 af 12. juni 2013 om Poli-tiets Efterretningstjenestes (PET-loven) med senere ændringer,at PET’s opgave er at forebygge, efterforske og modvirke fore-tagender og handlinger, der udgør eller vil kunne udgøre en fa-re for Danmark som et selvstændigt, demokratisk og sikkertsamfund. Efterretningstjenesten skal gennem sin virksomhedskabe grundlag for, at bl.a. voldelige ekstremistiske trusler kanidentificeres og håndteres så tidligt og effektivt som muligt.Det er PET’s vurdering, at mindst 90 personer siden sommeren2012 er rejst fra Danmark til Syrien for at tilslutte sig denvæbnede kamp mod al-Assad-regimet. Et ophold blandt mili-tante islamister i Syrien kan have en radikaliserende effekt påden udrejste. Selvom der ikke er en entydig sammenhæng mel-lem radikalisering og udførelse af terrorangreb, vil en person,der vender hjem fra Syrien efter at have gennemgået et radika-liseringsforløb, med stor sandsynlighed være mere villig til atbegå terrorisme i Danmark.PET anvender en række forskellige tiltag i relation til de per-soner, der deltager eller har deltaget i væbnede kamphandlin-ger i Syrien. I den forbindelse vurderer efterretningstjenestenløbende, om der er grundlag for at rejse sigtelse mod disse per-soner, ligesom efterretningstjenesten løbende vurderer, om derer grundlag for administrativt at udvise personerne efter ud-lændingelovens regler. PET har ikke på nuværende tidspunktrejst sigtelse mod personer, der har deltaget i kamphandlinger i2
Syrien, ligesom der endnu ikke er truffet afgørelse om admini-strativ udvisning.Herudover samarbejder Politiets Efterretningstjeneste i rele-vant omfang med andre danske myndigheder, herunder medkommunerne, om indgreb over for personer, der har været ud-rejst af Danmark for at deltage i væbnede kamphandlinger iSyrien, herunder med henblik på at afdække overtrædelser afreglerne om rådighedsforpligtelse mv. Der kan imidlertid ikkeinden for rammerne af en folketingsbesvarelse gives nærmereoplysninger om, hvor mange af disse personer efterretningstje-nesten har indberettet til de sociale myndigheder, og til hvilkekommuner indberetningerne er foretaget.”
3